Riscul de sărăcie pentru pensionarii de peste 65 de ani |
Speranța moare ultima, se mai spune, iar optimismul nu ar trebui să ne părăsească niciodată oricât de rău am ajunge, iar aici îmi amintesc de pilda pusă de Ioan Slavici în celebra sa nuvelă „Moara cu noroc”: „Omul să fie mulțumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăția, ci liniștea colibei tale te face fericit.”
Da, trecem printr-un al treilea război mondial, cum își dădeau unii cu părerea vorbind de pandemia de Covid-19, după care perspectivele nu sunt tocmai bune. Ei, hai, chiar război nu o fi această cumplită încercare, dar este un mare examen de dat de societate și de cei care o conduc. Și tema unei dezbateri organizată chiar astăzi pe internet sună tot așa: „Examenul de absolvire a pandemiei”. Dezbaterea vizează mediul școlar de la noi în condiții de pandemie, dar un astfel de examen dă, de fapt, toată societatea.
Și mă mai gândesc la cât de agitați devin românii în aceste zile tot din cauza perspectivelor de trai și ies în stradă și protestează parcă tot mai mulți, din tot mai multe domenii. De teama sărăcirii, probabil.
Iar pentru ca pe un asemenea tort să fie pusă și pârdalnica cireașă, din Eurostat mai aflăm că România se află pe locul al optulea din 27 în ceea ce privește riscul de sărăcie pentru pensionarii trecuți de 65 de ani. Cei drept, țara noastră e vecină cu Germania în acest clasament, iar media din Uniunea Europeană se află pe la mijloc. Numai că la noi rata de sărăcie a crescut în ultimii zece ani, la categoria de pensionari de peste 65 de ani, cu 7,3%, în timp ce în UE numai cu 1,6%.
Săracii nu s-au regăsit în programele de guvernare din România ultimilor 31 de ani. În campanii li s-au oferit pungi, promisiuni neonorate și amenințări. Iar România a rămas în coada Europei la nivelul de trai. Dar, aceasta este o altă poveste.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu