luni, 17 februarie 2020

Comemorarea mărturisitorilor ortodoxiei la Târgu Ocna



Marți, 18 februarie, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ din Târgu Ocna va avea loc și în acest an „Comemorarea Mărturisitorilor și Apărătorilor Ortodoxiei din Temnița Târgu Ocna”.

Evenimentul este dedicat celor care și-au găsit, din motive de credință, sfârșitul în temnițele comuniste și va începe la ora 9,30 cu Dumnezeiasca Liturghie și va continua, de la ora 11,00, cu Slujba Parastasului la mormântul mărturisitorilor. De la ora 13,00, tot la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ vor fi evocați mărturisitorii din temnița orașului Târgu Ocna.
Prima comemorare de la Târgu Ocna a avut loc în 1991, fiind organizată de Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, care s-a implicat și în organizarea slujbei de înmormântare pentru toți deținuții din gropile comune.
Penitenciarul Târgu Ocna, imagine de epocă
Prin temnița de la Târgu Ocna au trecut și numeroși slujitori ai sfintelor altare, cei mai cunoscuți fiind Arhimandritul Gherasim Iscu și preoții Constantin Voicescu, Viorel Todea, Ilie Lăcătușu, Sinesie Ioja, Pimen Bărbieru, Adrian Cărăușu, Iustin Paven, Constantin Savu și Gh. Burniche, precum și numeroși mireni, între care cel mai cunoscut și mai mediatizat este adeptul mișcării legionare Valeriu Gafencu (24 decembrie 1921- 18 februarie 1952), numit de Nicolae Steinhardt „Sfântul închisorilor”, care s-a sfârșit chiar în ziua de 18 februarie în sanatoriul-închisoare de la Târgu Ocna.
Comemorarea are loc cu binecuvântarea IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului și a Protoeriei Onești, în Anul omagial 2020 al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu