marți, 15 octombrie 2019

160 de stejari plantați la sărbătoarea Școlii „Al. I. Cuza”


  • puieții provin din sămânță recoltată dintr-o pădure de stejari în vârstă tot de 160 de ani

Elevii clasei a III-a „Delfin” de la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” din Bacău și-au sărbătorit marți, 15 octombrie, instituția în care învață, la împlinirea a 160 de ani de la înființarea acesteia, printr-o acțiune inedită. Împreună cu învățătoarea lor, Monica Creangă, și cu sprijinul Ocolului silvic Fântânele al Direcției Silvice Bacău, elevii au plantat la Chirilești, în satul Podiș din comuna Mărgineni, 160 de puieți de stejar.
Copiii au aflat, întâi, unde au venit și cum trebuie plantat un arbore. Le-au explicat aceasta silvicultorii de la Ocolul Fântânele: inginera Irina Titianu, șeful Districtului silvic 1 Trebeș,
Valentin Pieptănuș, și pădurarul Ioan Panaite. Ce a urmat a fost o acțiune pe grupe, cu ajutorul unora dintre părinții copiilor, iar puieții au ajuns la locul lor.
Elevii au aflat și câte ceva din istoria locului în care au lucrat, numit de localnici „La avion” pentru că acolo, în timpul războiului, fusese doborât un avion de luptă. Au mai aflat că Districtul silvic 1 are și pepinieră de arbori forestieri, de unde erau și puieții de stejar ajunși deja la vârsta de doi ani din sămânță recoltată numai dintr-o pădure seculară, care are și ea tot 160 de ani.

„Avem diverse activități pentru sărbătoarea școlii noastre, dar noi am hotărât să ieșim din incinta școlii și să plantăm cei 160 de stejari pentru viitorul școlii și al copiilor noștri. Adică 160 de rădăcini pentru acest viitor. Copiii sunt conștienți că planeta noastră suferă din motive ecologice, pentru că noi am discutat în mai multe rânduri despre aceasta, despre grija pe care trebuie să o avem pentru natură. Iar marți am descoperit că unii copii chiar au abilități în acest sens, pe care nu le bănuiam, așa că vom mai veni la astfel de acțiuni și anul viitor”.
Monica Creangă, învățătoare la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu