luni, 9 septembrie 2019

Dacă știință agricolă nu e, nimic nu e!


Grădina Maicii Domnului – cum este supranumită România - se află în pericol să se veștejească. Cel puțin pe acolo pe unde sunt culturile agricole, dacă nu cumva și pe la munte.
Vestea ne-o dă președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, într-un interviu publicat duminică, chiar de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. Aproape 70% din suprafața țării – susține reputatul profesor - a intrat într-un proces de aridizare din cauza schimbărilor climatice, iar irigațiile nu mai sunt suficiente pentru a proteja culturile de temperaturile foarte ridicate. Fermierii români – ne sfătuiește Valeriu Tabără - trebuie să cultive hibrizi rezistenți la perioadele lungi de secetă, dar și să modifice tehnologia pe cultură, respectiv să semene mai devreme pentru a putea evita temperaturile caniculare.
Nici vorbă să-l contrazic pe președintele Academiei de Științe Agricole, nu sunt „pe domeniu”. Dar mă gândesc la ce spunem deseori despre țara noastră, care ar fi un concurent de luat în seamă pentru țări cu agricultură mare, precum Franța, pentru că ar fi un fel de Bărăgan al Europei, grânarul continentului. Ei, uite că nici Bărăganul nu mai face bani mulți dacă pământul sărăcește.
De o asemenea realitate e contrazis, se pare, și ministrul Petre Daea, care a pornit o zbatere grozavă pentru refacerea sistemelor de irigații. De apă e nevoie, dar nu apa ar fi prima problemă acum, ci soiurile, hibrizii cultivați și chiar tehnologia folosită de agricultori. De multe ori am văzut demonstrații cu sămânță de hibrizi rezistenți la secetă. Deci, se poate, dar cu tehnologie aplicată, cu știință. Parafrazând un verset biblic, am zice: „Dacă știință agricolă nu e, nimic nu e!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu