luni, 9 septembrie 2019

Primul spectacol caritabil „Suflet de Erou 10” în Bacău


Primul spectacol caritabil „Suflet de Erou” organizat de Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații (AMVVD) „Sf. Mc Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” în Bacău a avut loc la sfârșitul săptămânii abia încheiate. Spectacolul a fost organizat și prezentat împreună cu Primăria Municipiului Bacău, care a contribuit la acest act cu suma de 13.100 de lei. Evenimentul face parte din proiectul prin care se va construi la Aninoasa, lângă Mănăstirea Dealu și în apropiere de Târgoviște, primul și unicul Centru de recuperare și refacere pentru veterani (militarii veterani și veteranii cu dizabilități din teatrele de operații în care sunt și trupe din România).

Spectacolul, la care au asistat oficiali din Ministerul Apărării Naționale și din Ministerul Administrației și Internelor, reprezentanți ai autorităților locale, comandanți și reprezentanți ai unor structuri și unități militare din Bacău, dar și veterani de război și membri ai militarilor care au luptat sau încă mai luptă în teatrele de operații, a început cu păstrarea unui moment de reculegere în memoria celor doi militari români uciși zilele trecute în Afganistan, dar și a tuturor militarilor căzuți la datorie în astfel de teatre de operații.
Pe scenă a urcat, întâi, un grup de elevi de la
Școala Generală „Constantin Platon”, cu una dintre profesoarele lor, care au trimis militarilor plecați în misiuni în teatrele de operații scrisori de felicitare sau de încurajare timp de doi ani. Lor le-a fost oferită, în semn de recunoștință, o Plachetă de onoare. Plachete de onoare și diplome de recunoștință au fost oferite și unor veterani de război, reprezentanților structurilor și unităților militare din Bacău, președintelui sucursalei Bacău a AMVVD, plt. adj. principal (r) Raul Simion, și vicepreședintei asociației, Cristina Mathias. Unul dintre veteranii de război astfel răsplătit este Costache Luca, ajuns acum la vârsta de 92 de ani.
Celor prezenți li s-au adresat, apoi, președintele AMVVD, sublt. (retr.) Marius Apostol și reprezentanți ai structurilor militare băcăuane.
Interpreții din programul spectacolului au fost Muzica Militară a Garnizoanei Bacău, Ansamblul „Roua Precistei”, Ansamblul folcloric „Ecoul din vale”, Dana Dăncilă, Marius Strugariu și Liviu Atodiresei.

Peste 46.000 de militari în teatrele de operații

La ora actuală sunt peste 80 de militari români răniți, dar sunt și peste 46.000 de veterani care au luptat sau încă mai luptă în teatrele de operații. Centrul de recuperare de lângă Târgoviște este menit să sprijine atât militarii veterani cu probleme medicale și sociale, cât și a altor membri ai comunității românești. Acolo, cei cu diferite afecțiuni medicale vor putea fi tratați la standarde europene, fără a fi nevoiți să mai stea luni întregi departe de familii, prin spitalele din lume. „În anul 2018 – ne-a declarat Marius Apostol -, am început lucrările la Centrul de recuperare, în fostul liceu militar unde a
fost elev și Regele Mihai. Acolo avem zece hectare de teren și vom avea și două clădiri. La prima clădire lucrările sunt terminate în proporție de 60%, începute în luna februarie. Sperăm să mai primim fonduri de la Guvern, iar la anul să intre în folosință primul pavilion, pentru militarii veterani, pentru cei răniți și pentru familiile lor”.
Centrul de recuperare este primul din Europa de Est. Pentru el se adună fonduri prin spectacole caritabile, dar și din donații.
Până acum, asociația a sprijinit și 260 de veterani de  război cu tot ceea ce le trebuie la vârstele lor (chiar cu alimente și îmbrăcăminte).

Răniți pe frontul din Afganistan

Unul dintre militarii răniți în Afganistan este caporalul Dumitru Florea, din Batalionul 335 Botoșani. „Am fost rănit în teatrul de operații din Afganistan în 2017, cu Batalionul 151 Războieni Lupii Negri – ne-a declarat caporalul. Am fost tratat în Baza armatei americane din Kandahar, dar ulterior m-au preluat medicii din baza românească, până la revenirea acasă. Partenerii de coaliție din Afganistan pot fi tratați, însă, în spitalele create pentru asemenea cazuri în țările lor, de exemplu în Germania sau chiar și în SUA. Românii răniți revin de acolo în țară, ulterior tratamentelor. În asociația noastră facem o muncă de voluntariat pentru construirea Centrului de tratamente medicale”.
Plt. adj. Cătălin Dobrea, președintele sucursalei Iași a AMVVD, a fost în Afganistan în 2009 cu Lupii Negri. „Am fost atacați, la un moment dat, de talibani – spune militarul. Era aproape de miezul nopții când ne-au atacat insurgenții. Șase militari am fost răniți. Eram comandant de grupă, dar atacul mi-a scos toți oamenii din luptă. Unul, mai grav rănit, a ajuns în spitalul din Kandahar, iar altul a fost
dus în Germania. Noi, în România încă nu avem un centru de recuperare pentru militarii cu afecțiuni, dar se știe că refacerea unui militar în asemenea cazuri se face cel mai bine lână familia acestuia, adică în țară”.

Președintele Sucursalei Vrancea, plutonierul major Marius Barbu, a fost și el rănit de schije în Afganistan, în anul 2008, în urma unui atac cu armament ușor și aruncătoare de grenade. Militarul făcea parte din Batalionul 300 Infanterie „Sfântul Andrei”. În același incident, camaradul său Marius Covrig și-a pierdut viața, iar alți doi militari au fost răniți. A primit titlul de Cetățean de Onoare al orașului Râmnicu Sărat și a fost decorat inclusiv de președintele României, la începutul acestui an, cu „Meritul Sportiv” clasa a III-a. Veteranul luptă și acum, se antrenează pentru Jocurile Paralimpice (probele de ciclism, volei și tir cu arcul), dar și alături de AMVVD pentru construirea Centrului de recuperare și refacere pentru Veterani.

Și Marius Apostol a fost rănit în teatrul de operații din Afganistan, în anul 2011, și a fost imobilizat, la pat, un an.
AMVVD a fost înființată în anul 2013, la inițiativa a 12 militari veterani, dintre care opt militari răniți. Sucursala Bacău a luat ființă în anul 2014. A crescut an de an și au venit alături de membrii ei colegi de la Forțele speciale din Bacău, de la Tancuri, de la Transmisiuni, dar și de la Jandarmerie, din Poliție sau din Inspectoratul pentru Situații de Urgență și din sistemul național de apărare.

„Acum, după cinci ani asociația noastră are peste 14.000 de membri și 2.500 de membri din societatea civilă asociați. Avem 26 de sucursale. În prezent luptăm pe două fronturi: unul în teatrele de operații, altul în țară, pentru o Lege a veteranilor din teatrele de operații. Organizăm astfel de spectacole Suflet de Erou. Este un spectacol caritabil, de strângere de fonduri pentru crearea primului centru de recuperare și refacere pentru veterani, mai ales pentru militarii răniți în teatrele de operații. Din păcate, și în aceste zile avem doi militari care și-au pierdut viața în Afganistan. Regretăm profund tragedia și suntem alături de familiile lor.”
Sublt. (retr.) Marius Apostol, președintele AMVVD

Un comentariu: