vineri, 6 septembrie 2019

La film cu Irina-Margareta Nistor


  • la Onești a poposit, în aceste zile, prima Caravană „Serile Filmului Românesc”


Nicolae Gnatiuc, Irina-Margareta Nistor, Andrei Giurgia
Criticul de film Irina-Margareta Nistor, regizorul Iura Luncașu și actorul Cuzin Toma sunt, pentru patru zile (5-8 septembrie) mesagerii celei de a șaptea arte din România la Onești, la primul popas al Caravanei festivalului „Serile Filmului Românesc” (SFR) în municipiu. Dacă în prima zi, după proiecția filmului „Moromeții 2”, prezentat de Irina-Margareta Nistor, în dialog cu cei circa 500 de spectatori s-a aflat actorul Cuzin Toma, vineri după amiază Irina-Margareta Nistor și jurnalistul Andrei Giurgia, managerul festivalului SFR, s-au întâlnit cu ziariștii.

Cunoscutul critic și traducător de film Irina-Margareta Nistor, declarată de organizatorii festivalului „Ambasador SFR”, și jurnalistul Andrei Giurgia au venit la întâlnirea cu ziariștii însoțiți de directorul Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”, Ionuț Tenie, și au fost primiți de primarul Nicolae Gnatiuc.
Primarul le-a reamintit oaspeților că Oneștiul stă permanent sub semnul gloriei legendare a gimnastei Nadia Comăneci, și ea o ambasadoare a României și a municipiului de pe Trotuș. „Ne bucurăm – a spus Nicolae Gnatiuc - să vă avem parteneri în proiectul Caravana Filmului Românesc, devenit acum Serile Filmului Românesc. Putem astfel promova în continuare valorile cinematografiei de la noi, pentru generațiile care vin, dar și pentru oamenii cu o vârstă medie. Cei din urmă și nu numai se bucură de tinerețea lor revăzând filme mai vechi”.
Irina-Margareta Nistor și-a reamintit, cu acest prilej, că în anul în care Nadia a primit prima notă de zece dată de arbitri la un concurs de gimnastică la nivel mondial ea intra la facultate. „Iată un motiv personal pentru care am ținut să vin în acest oraș – a spus criticul de film -, dar și pentru că sunt sigură că la Onești oamenii nu pot fi decât… onești”.
Andrei Giurgia
Irina-Margareta Nistor a apreciat că la prima proiecție de film a Caravanei de la Onești între cei circa 500 de spectatori s-au aflat oameni de toate vârstele, dintre care mulți au stat până la final și chiar la sesiunea de întrebări și răspunsuri cu actorul Toma Cuzin.
Andrei Giurgia este managerul festivalului „Serile Filmului Românesc”, organizat de zece ani în Iași de Asociația Studenților Jurnaliști. „Am mai fost în Onești – a spus managerul - cu Centenarul Filmului Românesc, anul trecut, împreună cu regizorul Stere Gulea. Acum am propus să venim aici, dar și prin alte orașe din țară, și cu ceea ce adunăm noi cel mai bun și mai frumos din punct de vedere cinematografic. Facem SFR de zece ani, dar de șase ani este alături de noi și Irina-Margareta Nistor. Pentru această caravană alegem filmele cele mai cerute de public. La un act cultural tot publicul e câștigat. Iar filmul românesc are în continuare o dezvoltare extraordinară, cu un palmares de invidiat. Cinematografia ne adună în același loc, iar pentru regizor, scenarist și actori este foarte important să știe că vine publicul să le vadă filmul”.
După proiecția „Moromeții 2” de joi seara, cu 500 de spectatori, organizatorii au apreciat că la Onești se pot lăuda cu un veritabil „full OPEN House”.
La finalul întâlnirii, primarul Nicolae Gnatiuc le-a oferit oaspeților câte o medalie bătută de Primăria Onești, pe care sunt reprezentate Monumentul „Regina Maria” de lângă primărie și portretul reginei în uniformă de soră medicală în care a venit deseori în zonă, în Primul Război Mondial. De asemenea, le-au fost oferite și câte un exemplar din lucrarea „O istorie a Oneștiului”, apărută anul trecut.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Onești și Consiliul Local și de Biblioteca „Radu Rosetti”.
La întâlnirea cu ziariștii, Irina-Margareta Nistor și Andrei Giurgia ne-au răspuns la câteva întrebări. Vom publica răspunsurile în edițiile următoare ale ziarului.

„Am aflat că la Onești mai aveți un cinema și sigur voi trece pe acolo, cum fac oriunde aflu că mai sun asemenea săli. Deci, la Onești sunt și cinefili. În plus, la proiecția de film din prima seară am remarcat cadrul perfect în care vedeam filmul: roata vieții din parcul orașului și crucea imensă, luminată, de pe dealul din față. Și acestea motive ca în acest oraș să se toarne noi cadre de film”.
Irina-Margareta Nistor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu