duminică, 7 iulie 2019

Jurnaliștii băcăuani au donat cărți bibliotecii Liceului Tehnologic Făget

Mihai Buznea și Viorel Roman

Câteva sute de cărți din bibliotecile personale ale trei dintre colegii noștri de breaslă, gazetarii Mihai Buznea și Viorel Roman, au fost donate bibliotecii Liceului Tehnologic Făget din comuna Ghimeș-Făget. Cu acest prilej, donatorii s-au întâlnit cu elevi ai liceului și cu un grup de profesori.

Organizatorul întâlnirii, profesorul Andrei Bârsan, care este și vicepreședintele Societății „Emil Rebreanu” din comună, și jurnaliștii Mihai Buznea și Viorel Roman le-au vorbit celor prezenți despre semnificația și importanța cinstirii eroului martir Emil Rebreanu și a tuturor eroilor patriei, dar și despre mediul cultural băcăuan în care au trăit și trăiesc numeroși scriitori și ziariști și despre vechile tipografii și publicații ale Bacăului.
Mihai Buznea a avut astfel prilejul să-și prezinte din nou la Ghimeș-Făget cea mai recentă carte a sa, „Drumuri și popasuri”. „Prezența noastră din nou la Ghimeș este unul din popasurile din această carte – a spus autorul. Carte pe care am deschis-o cu un reportaj despre Palanca, de la limita de graniță cu fostul Imperiu Austro-Ungar. Dar, când am prezentat recent cartea chiar la Liceul Tehnologic Făget, am promis că voi dona bibliotecii de aici un număr de cărți din biblioteca personală”. Mihai Buznea a făcut un succint portret al vieții literare băcăuane, în care a inclus și titlurile unor publicații literare
prestigioase, dar a vorbit și despre importanța lecturii în desăvârșirea personalității umane din punct de vedere educațional și cultural și despre tehnica și știința redactării și tipăririi unui ziar.
Viorel Roman, care a fost inițial și unul dintre cei mai cunoscuți specialiști tipografi ai urbei noastre este și un pasionat bibliofil și colecționar de autografe. Din colecția sa a venit la Ghimeș-Făget cu numeroase exemplare din propria bibliotecă și le-a oferit bibliotecii Liceului Tehnologic. Fostul specialist tipograf a vorbit asistenței și despre activitatea cunoscutei poligrafii din Bacău și a rememorat câteva interesante momente pe care le-a trăit în activitatea de editare și de tipărire a numeroase volume în această tipografie. Amintiri interesante au fost evocate de la întâlnirile sale cu prestigioși autori cărora lea editat cărțile tipărite la Bacău. „Bacăul devenise o cetate a cărții și chiar așa a și fost supranumit orașul – a precizat Viorel Roman. La noi se tipăreau mii și mii de cărți, sute de mii, și noi am colaborat cu edituri prestigioase și, evident, cu autori de renume”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu