- medicii veterinari fac și recomandări pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare
Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare
și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău efectuează, în perioada sezonului
estival, controale în zonele de agrement și în localitățile de interes turistic
unde în mod obișnuit se înregistrează creșteri ale numărului turiștilor și,
implicit, intensificarea activităților de comercializare, preparare și servire
a alimentelor.
„Sunt
verificate – ne-a informat dr. Niky Liviu Vrabie, director executiv al DSVSA
Bacău - condițiile de igienă în care funcționează unitățile de alimentație
publică, pizzeriile, cantinele, unitățile tip catering, cofetăriile,
patiseriile, laboratoarele de cofetărie / patiserie, pensiunile turistice,
unitățile de tip hipermarket, supermarket și magazinele alimentare”.
Recomandări pentru consumatori
În sezonul cald crește
riscul alterării alimentelor și implicit al apariției de toxiinfecții
alimentare. Astfel, este bine ca și consumatorii să respecte câteva măsuri
simple, dar foarte eficiente:
- Să cumpere alimente depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă numai din locuri sau spații înregistrate sanitar veterinar, pentru că le oferă garanția unor produse controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
- Odată cumpărate, alimentele să fie ținute o perioadă cât mai scurtă la temperatura camerei;
- Produsele care urmează a fi depozitate în frigider să fie ambalate separat și menținute la temperaturile și pentru perioada menționată pe ambalaj. Alimentele gătite nu se păstrează în recipiente fără capac;
- Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior;
- Îndepărtați alimentele alterate. Sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
- Spălați bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider.
Recomandări pentru producerea și
comercializarea produselor lactate
·
păstrați curățenia în adăposturile animalelor, asigurați așternut curat
pentru menținerea igienei;
·
îndepărtați bălegarul, urina, praful, noroiul, așternutul murdar; și resturile
de furaje înainte de începerea mulsului;
·
nu hrăniți animalele cu furaje sau paie în timpul mulsului;
·
nu schimbați așternuturile de paie în timpul mulsului;
·
verificați dacă vacile de lapte prezintă boli ale ugerului;
·
la cel mai mic semn de boală mulgeți-le separat și anunțați medicul veterinar;
·
spălați bine ugerul și mameloanele și ștergeți-le cu un prosop curat;
·
legați coada animalului înainte de începerea mulsului;
·
spălați-vă mâinile și îmbrăcați un halat de protecție curat; dacă aveți
răni deschise ale pielii mâinilor acoperiți-le cu bandaje igienice rezistente
la apă sau folosiți mănuși de protecție;
·
spălați cu detergent și clătiți bine gălețile și bidoanele folosite pentru
lapte înainte de începerea mulsului;
·
eliminați primele jeturi de lapte;
·
mulgeți laptele în vase curate;
·
filtrați și depozitați laptele imediat după muls în vase curate, acoperite,
într-o încăpere separată de adăpost;
·
răciți laptele imediat după muls la o temperatură de maxim 8°C atunci când
este colectat zilnic și la 6°C atunci când colectarea nu este efectuată în
fiecare zi;
·
dacă nu dețineți echipamente adecvate pentru păstrarea și răcirea laptelui
transportați laptele cât mai rapid la centru de colectare pentru a fi răcit și
păstrat corespunzător.
Laptele
crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în
brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de
boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.
Producătorii
care vând lapte crud direct către consumatorul final în piețe trebuie să dețină
fișe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a
fost obținut laptele, completate de către medicii veterinari din localitățile
de origine
Comercializarea
laptelui și a brânzeturilor de către producătorii agricoli, în piețele
agroalimentare, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară
veterinară, eliberate de către DSVSA BACĂU, conform prevederilor Ordinului
ANSVSA nr.111/2008 .
Recomandări pentru crescătorii de animale
a) Asigurarea în permanență a apei potabile și
la o temperatură adecvată pentru adăparea animalelor;
b) protejarea animalelor în adăposturi
corespunzătoare (grajd, umbrar, țarc etc.) în intervalul orar recomandat;
c) administrarea furajelor pentru animale;
acestea vor fi asigurate în cantități mai mici decât cele normale (deoarece
hrana abundentă stimulează producerea de căldură a organismului), iar frecvența
de administrare va fi mai mare;
d) să ude animalele cu apă la intervale
regulate, pentru a favoriza evaporarea și reducerea temperaturii corpului;
f) să
ude podeaua adăpostului, dacă este posibil;
g) supravegherea animalelor pentru a detecta
semnele instalării hipertermiei. Acestea sunt: uscarea mucoaselor gingivale și
oculare, creșterea frecvenței cardiace și respiratorii, deshidratare, letargie,
slăbiciune; în cazul când aceste semne sunt identificate, se vor intensifica acțiunile
de reducere a temperaturii corpului animalului și va fi anunțat medicul
veterinar;
h) va fi anunțat medicul veterinar în cazul
apariției unor stări morbide sau mortalităților
în rândul animalelor proprii sau din grijă.
În cazul în care constată
nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, toți consumatorii
sunt rugați sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234586372 – DSVSA Bacău.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu