Stilul de restaurante de tip Food Court,
întâlnit de regulă numai în mall-uri, aeroporturi, mari centre comerciale sau
campusuri universitare, cucerește Bacăul. Sâmbătă și duminică (29 și 30 iunie),
în zona Tic-Tac, în imediata vecinătate a Universității „Vasile Alecsandri”, a
fost inaugurat Restaurantul „Casa Brazilor”, primul Food Court independent de
la noi. Restaurantul face parte dintr-o rețea care mai are locații în Iași și
Piatra Neamț, dar unde sunt doar linii de autoservire. Unitatea din Bacău are
și linie de autoservire și salon „a la carte” (cu servire direct la masă).
Sâmbătă și duminică, primii clienți ai restaurantului au fost
așteptați pentru a gusta preparatele delicioase pregătite de bucătarii instruiți
de Chef Petrișor Tănase, dar și pentru a petrece clipe de neuitat cu maeștrii
de comedie Romică Țociu și Cornel Palade, pe care i-au văzut poate pentru prima
oară live interpretând și cântece de voie bună. De la intrare, însă, clienții
au fost întâmpinați de un somelier care oferea spre degustare vinuri de la
Crama Oprișor. Duminică au ajuns însă în restaurantul din Bacău și vinurile
Cramei Cotnari. Iar pentru copiii care au venit acolo cu părinții lor s-a
amenajat și un loc special în care micuții au fost antrenați în diferite jocuri
de o trupă de animatori.
Food Court, sistem internațional adaptat în România
În general, Food Court este un spațiu alcătuit dintr-o sală de mese
comună și mai multe restaurante și cofetării. În general, aici se găsesc
restaurante tradiționale din diferite părți ale globului, pizzerii și
restaurante cu preparate tip fast food. Spațiile food court sunt amplasate în
marile centre comerciale, în aeroporturi, în spitale sau în centre universitare
și sunt foarte populare în Asia de Sud Est, în țări precum Singapore, Thailanda
sau Malaezia, unde sunt întâlnite la tot pasul.
Dacă într-un mall, de exemplu, sunt mai multe mici restaurante cu
diferite feluri de preparate, la Casa Brazilor găsești mai multe feluri de
preparate sub același acoperiș. În Bacău funcționează și linia de autoservire,
un grill (care este vedeta locației, cu carne maturată, cu steak-uri de vită
sau de porc), iar în sistemul a la carte sunt servite preparate din bucătăria
proprie. Spre deosebire însă de alte restaurante, la Casa Brazilor friptura se
face numai pe cărbuni.
Preparatele proprii sunt opera unui colectiv de bucătari condus de o
băcăuancă, Chef Loredana, dar inițiat – cum spuneam - de cunoscutul Chef
Petrișor, care a și fost în Bacău duminică, 30 iunie.
Linia
de autoservire a localului este deschisă de luni până vineri de dimineața până
la ora 16,00, iar după această oră intră în funcțiune sistemul a la carte. Tot
de luni până vineri funcționează și sistemul de livrări la domiciliu sau la
locul de muncă al clienților. Prețurile sunt la media celor practicate pe
piață.
TCE
3 Brazi - furnizorul exclusiv al restaurantului
„Folosim
– am aflat de la unul dintre administratorii localului - materia primă numai de
la societatea TCE 3 Brazi, pentru că ei sunt producători locali care au un
sistem integrat de la creșterea animalelor și plantelor până la procesare. Produsele
lor sunt garantat calitative, așa cum băcăuanii știu desigur și din ceea ce
cumpără din magazinele alimentare ale TCE 3 Brazi. Sunt numai produse naturale”.
În restaurantul din Bacău se găsesc preparate după
rețete specific românești, dar și preparate cu specific internațional.
Colectivul Casa Brazilor are 15 membri acum, dar restaurantul este în
continuare în căutare de noi salariați.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu