Municipiul Bacău a
găzduit, timp de trei zile, la sfărșitul săptămânii abia încheiate, prima
ediție a expoziției private de vinuri „Moldavia Wine 2019”. A fost un veritabil
festival al vinurilor, organizat de compania SITAEL Team în spațiul Restaurantului Decebal și a reunit
21 de expozanți – producători de vinuri, crame de renume și distribuitori.
Între partenerii Moldavia Wine 2019 s-a numărat și Scaunul Cavaleresc Bacău al
Ordinului European al Cavalerilor Vinului (OECV). Iar invitatul special al
evenimentului a fost prof. univ. dr. Valeriu V. Cotea, de la Iași.
Manifestarea a fost salutată de Luminița Maricica
Coșa – prefectul județului Bacău, de președintele Consiliului Județean, Sorin
Brașoveanu, și de viceprimarul Constantin Scripăț. La deschiderea evenimentului
au mai fost prezenți Freddy Abramovici - președintele Filialei Nord-Est a
Uniunii Naționale a Patronatului Român, consilieri județeni și oameni de
afaceri băcăuani.
La deschiderea expoziției a conferențiat prof. univ.
dr. Valeriu V. Cotea, de la Iași, care a vorbit despre poziția industriei
viticole în România, în raport industria similară din Uniunea Europeană și din
lumea întreagă.
La Moldavia Wine 2019 au expus Casa COTNARI, Domeniile JIDVEI,
Domeniile PANCIU, Crama AVEREȘTI, Strunga Winery, Crama Sâmburești, Vin de
Măcin, Crama GITANA, Crama RĂTEȘTI, Crama Ștefănești, Crama Aramic, Crama LA
SALINA, Crama 1000 de chipuri, Crama ROTENBERG, Crama GRAMMA, Crama Lechburg,
Crama Trantu, Crama JELNA, Domeniile URLAȚI, Crama ȚIBU și AURVIN. Au fost
organizate și patru standuri proprii cu produse tradiționale (produse din
păstrăv de pe Valea Muntelui, de la familia Paliștan, lactate de la capre rasa
Saanen, porc, curcan și berbecuț la proțap rumenite de Daniela și Nicu, din
Mărgineni) și cu produse de artizanat, din ceară, de la familia Ghenade din
Traian.
Vinuri pentru tinerii responsabili
Vinurile din expoziție au fost degustate de sute de băcăuani. Au
fost vinuri noi, din soiuri renumite, obținute pe domenii viticole cunoscute și
oferite de crame de renume. Casa Cotnari a venit cu o gamă de vinuri frizzante,
precum Tămâioasa românească – un vin spumant dulce, Feteasca neagră – un vin
spumant demisec și o Frâncușă. „Dar – am aflat de la Cătălin Panțiru, director
zonal Horeca, reprezentantul Casei de Vinuri Cotnari -, am adus și gama de
vinuri Zaz, pe care vrem să o promovăm în rândul tinerilor preacuți și
responsabili, să-i mutăm dinspre bere, dinspre whisky, să-i ducem ușor către
vinuri. E un vin mai ușor, dar mai sprințar, mai fresh. Și etichetele sunt mai
ochioase. E vin pentru tinerii între 25 până în 40 de ani, care nu sunt
neapărat consumatori de vin”.
Aroma rafinată al Pelinului de mai
În standul Cramei Urlați l-a întâlnit pe somelierul Sorin Ailenei.
Prezenta un vin foarte interesant, ZZPelin, un vin cu adaos de macerat din
Pelin, un vin frizzante, digestiv, foarte bine echilibrat. „Este un vin
recomandat pentru după-amiezile călduroase de vară, de preferință lângă o
piscină, alături de domnișoare – ne-a spus somelierul. De altfel, vinul roze
este creat special pentru ele. Celebrul artist francez Gallé a conceput chiar
o sticlă în formă de femeie, iar noi celebrăm cu ZZPelin aceasta, pentru că
acest vin ar trebui să te ducă pe cele mai înalte culmi. Acest vin vorbește de
la sine, iar vinul care nu spune o poveste este doar un simplu produs alimentar”.
Pentru bărbații care își doresc mai multă putere am văzut o Fetească neagră din
gama Paganus, gama care oferă consumatorilor cele mai bune vinuri din fiecare
an de producție. „Soiului – a precizat Sorin Ailenei - i se spune Fetească,
pentru că are aceleași toane ca și o fată mare. Băut cu cine trebuie creează
amintiri de neuitat. Aceste vinuri pot fi găsite și în rețeaua Horeca, dar și
în unele magazine specializate”.
Vinuri
cu autografe pe etichete
La standul Domeniilor Țibu am stat de vorbă cu somelierul Răzvan
Măgirescu. Domeniile Țibu sunt pe Dealul Vișanului, de lângă Iași. Poate și pe
acest motiv, dar sigur și pentru calitatea vinului, pe eticheta unui vin
Aligote sec de Țibu și-a pus autograful actorul Dorel Vișan. Dar crama este în
negocieri avansate pentru un gest similar și cu Florin Piersic, pentru un vin
Traminer. „Am adus în expoziție cinci soiuri de vinuri albe și unul roșu, din
gama îmbuteliate, din gama 2018 – ne-a spus somelierul. Dintre cele albe ne
lăudăm cu Traminerul demisec și cu un Aligote sec. Am mai adus și două vinuri
albe demidulci, un Muscat Ottonel și un cupaj de Muscat cu Fetească regală și
un Sauvignon blanc sec. Vinul roșu este un Merlot. Pe Dealul Vișanului, de
lângă Iași, sunt 40 ha de vie pe rod, de 25-30 de ani, și 37 ha de vie tânără,
plantată cu fonduri europene. Noi ne adresăm în special evenimentelor și oferim
sticle de vin personalizate. Dar vindem și prin magazinele proprii. Facem parte
dintre cramele mari din Moldova”.
Ce spun cunoscătorii
Băcăuanul Dan Mandrea a condus ani buni fosta societate Vinalcool.
Un cunoscător în domeniu, deci nu-l puteam ocoli. „Astăzi – ne-a spus domnul
Mandrea -, lumea are mai puțin cunoștință de arta producerii și consumării
vinului. Este necesar ca oamenii să cunoască producătorii cei mai importanți de
vinuri, calitățile vinului, dar și cum trebuie să bei și să apreciezi un pahar
de vin. E o cultură și în acest domeniu. Din ce am degustat cu acest prilej, am
apreciat foarte mult vinurile din Podgoria Panciu. Fosta Vinalcool Bacău a
colaborat mult cu cei de la Panciu. Și vinurile de Cotnari sunt deosebite”.
Moldavia Wine 2019, se poate spune, s-a bucurat cu atât mai mult
de succes cu cât în aceeași perioadă în țară au mai avut loc evenimente
similare, precum cele de la Constanța, Oradea și Brașov.
Prof. univ. dr. Valeriu V. Cotea și Corneliu Pricope - managerul SITAEL Team |
„Moldavia Wine este un târg de vinuri și de produse tradiționale.
Am văzut în expoziție branduri cunoscute, dar puse la un loc au putut oferi
vizitatorului cunoștințe în plus despre vinuri. Manifestarea este importantă și
pentru producătorii de vinuri, dar și pentru cei care lucrează în restaurante
și, în general, în Horeca, pentru că au putut face comparații între produse.”
Prof.
univ. dr. Valeriu V. Cotea
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere