duminică, 17 martie 2019

Studenții Universității „Alecsandri” se familiarizează cu piața de capital


Societatea Antreprenorială a Studenților (SAS) de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău (UVAB) a deschis, la sfârșitul săptămânii trecute, seria unor instruiri extracurriculare dedicate aprofundării cunoștințelor din domeniile pieței financiare și pieței de capital. Studenții anilor întâi și al doilea, dar și de la cursurile de master, s-au întâlnit astfel cu expertul jurist Constantin Bucur, de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituție care monitorizează piața nonbancară (piața asigurărilor, piața de capital și sistemul privat de pensii).

La această întâlnire au fost prezenți și conf. univ. dr. Roxana Mironescu, președinta SAS, și dr. ing. Daniela Florescu, tot de la SAS, dar și conf. univ. dr. Costel Ceocea - președintele Societății de Investiții Financiare (SIF) Moldova.
Constantin Bucur le-a făcut studenților o prezentare a societăților de servicii de investiții financiare, intermediarele de pe piața de capital. „De circa doi ani – ne-a declarat lectorul -, ASF are în derulare un program de educație financiară, care vizează două paliere. Pe de o parte avem programul de educație financiară adresat școlilor gimnaziale și liceelor, iar pe de altă parte programul adresat universităților. La universități, programul se numește Laboratorul economic, cu lectori din ASF. Ne implicăm major în educația financiară, axată mult și pe realitatea practică”.
Și SIF Moldova susține astfel de acțiuni în mediul universitar. „Anul trecut - spune Costel Ceocea - am semnat în acest scop un protocol cu Universitatea Vasile Alecsandri, cu BNR, cu ASF, cu Asociația de Studii și Prognoze Economice și cu Asociația Academică de Management din România, pentru diferite acțiuni legate de educația financiară în școlile generale, în licee și în universitate. Tot anul trecut am înființat și Societatea Antreprenorială a Studenților și am scos un prim număr al revistei acesteia «Tânăr antreprenor în România». Împreună cu studenții facem proiecte economice, cursuri de piață de capital, strategii de atragere a resurselor prin piața financiară, bancară și de capital, pentru finanțarea economiei reale. Lectori de la SIF Moldova, între care și eu, predăm voluntar astfel de cursuri de educație financiară și în școlile generale, în Săptămâna altfel, de exemplu. Vrem să facem și programe educaționale postuniversitare. În cursul de master am introdus strategii de atragere a resurselor prin piața financiar-bancară și de capital – curs susținut de mine, am introdus managementul proiectelor și managementul achizițiilor publice. Adică tocmai ceea ce se cere pe piață”.

„Sper ca activitatea pe care am început-o să le fie de folos studenților, să le îmbogățească bagajul de informații într-un domeniu mai puțin accesibil publicului larg: piețele de capital. Desfășurăm această activitate pentru prima dată, printr-un parteneriat cu ASF, o instruire prin care ASF propagă informații referitoare la piața de capital.”
Conf. univ. dr. Roxana Mironescu, președinta Societății Antreprenoriale a Studenților

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu