duminică, 4 noiembrie 2018

În 20 de ani de activitate, 16 ani de stagiune muzicală permanentă la Onești


·         Facultatea de Muzică din Piatra Neamț a sărbătorit două decenii de la înființare



Instituția de învățământ superior care susține de 16 ani o stagiune muzicală permanentă în Onești, Facultatea de Muzică din Piatra Neamț, a aniversat 20 de ani de la înființare. La evenimentul aniversar organizat, recent, la Piatra Neamț au fost evocate și colaborarea cu municipalitatea oneșteană și căldura cu care publicul de pe Valea Trotușului i-a primit întotdeauna pe artiștii muzicii clasice în Onești.



Sala de concerte a Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” din Onești, dar și alte săli din oraș au răsunat de nenumărate ori de acordurile muzicale ale unor orchestre și ansambluri muzicale, ale concertelor unor cunoscuți interpreți instrumentiști sau vocali în spectacole susținute într-o stagiune permanentă de Facultatea de Muzică din Piatra Neamț - extensie a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Primul concert a avut loc pe 11 martie 2002, cu ansamblul „Duo Capriccio” și pianista Ozana Calmuschi.

Cu prilejul aniversării celor 20 de ani, la Piatra Neamț a fost evocată, la o reuniune cu actualii și foștii profesori, cu actualii și foștii studenți, dar și cu ziariștii, istoria plină de realizări și de fapte memorabile a instituției. Unul dintre invitații la eveniment a fost și inginerul Nicolae Doileț, cel care pentru prezența artiștilor nemțeni și clujeni în spectacolele din Onești este considerat un adevărat mecena. Holul principal al facultății este și astăzi pavoazat generos cu afișe și banere realizate cu sprijinul material al sponsorului oneștean.

Tot cu acest prilej a fost lansată și monografia „Douăzeci de ani de învățământ superior muzical la Patra Neamț (1998-2018)”, scrisă de Mihaela Spiridon, în care apar momente memorabile din unele concerte susținute în Onești.

Manifestarea s-a încheiat cu un concert de gală, în preambulul căreia directorul Facultății din Piatra Neamț, conf. univ. dr. Constantin Andrei, a oferit diplome aniversare inclusiv Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”, doamnelor Niculina Cosma și Elena Șerbu – foste directoare ale bibliotecii, actualului director – Ionuț Tenie, foștilor primari Emil Lemnaru și Laurențiu Neghină și actualului primar, Nicolae Gnatiuc, precum și inginerului Nicolae Doileț. Acesta din urmă a conferit, la rândul său, diplome de excelență și medalii de platină și argint „Wiener Philharmoniker 2018” unor personalități care au susținut stagiunea muzicală din Onești.



„Una dintre marile realizări ale acestei Facultăți este că a creat un focar de cultură la Onești în cei 16 ani de stagiune muzicală. De la primul spectacol cu doar 50 de spectatori, s-a ajuns, acum doi ani, la 2.000 de persoane într-o sală. Nu a fost unicul eveniment în care oamenii au venit în număr atât de mare. Facultatea și artiștii ei au creat un veritabil circuit cultural la Onești, pentru că la spectacolele de acolo vin oameni de pe toată Valea Trotușului.”
Ing. Nicolae Doileț

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu