sâmbătă, 3 noiembrie 2018

IMM-urile se pregătesc să facă export ca la carte



·         Centrul de Afaceri pentru Export Bacău a lansat manualul „Promovarea Exporturilor pentru IMM-urile cu capital privat”



Centrul de Afaceri pentru Export (CAE) de pe lângă Camera de Comerț și Industrie (CCI) din Bacău a lansat, vineri, 2 noiembrie, lucrarea „Manual de Export”, realizată în Proiectul „Servicii integrate de export pentru IMM-urile din România”. În acest proiect CCI Bacău este partener tehnic.



La eveniment au fost prezenți, Stelian Samson și Marius Dragoș – directori în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Marian Dobrilă – managerul proiectului, Doru Simovici – președintele CCI Bacău, Mihai Tulbure – directorul CAE Bacău și prof. univ. dr. Costin Lianu - coordonator al proiectului aplicat în CAE Bacău. Au fost prezenți, de asemenea, Adrian Popescu – vicepreședinte al Consiliului Județean, Valentin Vieru – primarul orașului Moinești, reprezentanți ai Primăriei Slănic Moldova, ai universităților „Vasile Alecsandri” și George Bacovia”, ai Direcției Județene de Statistică, ai Vămii Bacău, ai Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură și ai unor firme cu potențial de export.



Ghid pentru un export sustenabil



Manualul a fost prezentat de Costin Lianu. Pe scurt, elementele analizate în lucrare sunt „Opțiuni strategice de export și internaționalizare”, „Definirea produsului și a piețelor țintă”, Condiții de acces pe piețe. Standarde și certificări”, „Canale de distribuție. Promovare. Preț”, „Brand și branding”, „Asociații și alianțe de export: clustere și cooperative” și „Derularea și finanțarea exportului”.

„Producătorii – spun autorii manualului – întâmpină dificultăți în accesarea piețelor internaționale. Acestea sunt atât interne, legate de lipsa de informații și personal calificat în activități de export, dar și externe, sub forma barierelor tarifare și netarifare, a uzanțelor piețelor țintă, a legislației fiecărei țări și a certificărilor de calitate”. Manualul și cursurile ținute urmăresc crearea unei atitudini care să ghideze producătorii către un export sustenabil. Astfel de probleme au și fost discutate, de altfel, la reuniunea de la Bacău, în care s-a cerut mai mult sprijin și din partea statului pentru exportatori.



Proiect cu finanțare elvețiano-română


Proiectul este aplicat, prin Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Programul de Cooperare Elvețiano – Român, în numai două centre pilot, unul în Bacău, altul în Ploiești, dar se promite mărirea numărului acestora în toată țara. În urma programului de pregătire/instruire, 15 firme din aria de cuprindere a CAE Bacău au participat și vor participa la târguri și expoziții internaționale la Budapesta, Istanbul, Kuala Lumpur, Nurnberg, Dubai și Shanhai.



„Am așteptat acest eveniment mai bine de un an, de când am început proiectul. Acum ne-am putut reîntâlni cu participanții la modulele de curs, din industria mobilierului de lemn și agricultura ecologică cărora li s-a adresat proiectul. Acest proiect a fost inițiat acum circa 15 ani, când împreună cu parteneri din Elveția s-a construit strategia de export a României, apoi împreună am construit strategia Regiunii Nord-Est. El demonstrează că avem nevoie de structuri de sprijin pentru producătorii români pentru promovare și vânzări”.
Doru Simovici, președinele CCI Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu