joi, 21 iunie 2018

Vineri, la Biserica Precista, se prăznuiește Bicentenarul botezului poetului Vasile Alecsandri

Bierica Precista, din Bacău
Vineri, 22 iunie, de la ora 10,00, din încredinţarea şi cu binecuvântarea ÎPSS Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, la Biserica Precista din Bacău, se prăznuiește împlinirea a 200 de ani de la botezul poetului Vasile Alecsandri (22 iunie 1818 - 22 iunie 2018), cel care a dat strălucire literaturii române şi ne-a însufleţit în elanurile noastre patriotice. „O însemnare olografă a lui Vasile Alecsandri, tatăl poetului, pe versoul Mărturiei de mitrică eliberată de Mitropolia Moldovei la 12 iulie 1835 – spune conf. univ. dr. Ioan Dănilă, președintele Societății Cultural-Ştiinţifice «Vasile Alecsandri» din Bacău -, explică: «Vasilică este născut la 14 iunie 1818 în târgul Bacăului, botezat în lege pravoslavnică de preotul Ioan de la biserica numită Precista din Bacău; iar nănaş i-au fost moşul său Mihalache Cozoni. Părinţi: spătarul Vasile Alecsandri, mama spătăreasa Elenco Alecsandri, născută Cozoni»”.
La slujba de prăznuire și-au anunţat participarea preoţi, directori ai serviciilor judeţene ale Arhivelor Naţionale, muzeografi, istorici, scriitori, iubitori de cultură. Organizatori sunt Parohia ortodoxă „Precista”, Protopopiatul Bacău şi Societatea Cultural-Ştiinţifică „Vasile Alecsandri” din Bacău (iniţiatoarea evenimentului).
Pe 14 iunie, la centenarul nașterii scriitorului, la sediul Facultății de Litere a Universității „Vasile Alecsandri” a fost dezvelit un bust al poetului și a avut loc un simpozion la care au participat, între alții, academicienii Eugen Simion și Maia Simionescu și secretarul de stat Gheorghe Popa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu