vineri, 22 iunie 2018

La Biserica Precista s-a prăznuit bicentenarul botezării lui Alecsandri


Slujba de prăznuire

Vineri, 22 iunie, din încredinţarea şi cu binecuvântarea ÎPSS Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, la Biserica Precista din Bacău, s-a prăznuit împlinirea a 200 de ani de la botezul poetului Vasile Alecsandri (22 iunie 1818 - 22 iunie 2018), cel care a dat strălucire literaturii române şi ne-a însufleţit în elanurile noastre patriotice.
La slujba de prăznuire au participat preoţi, directori ai serviciilor judeţene ale Arhivelor Naţionale Bacău și Neamț, muzeografi, istorici, scriitori, iubitori de cultură. Organizatori au fost Parohia ortodoxă „Precista”, Protopopiatul Bacău şi Societatea Cultural-Ştiinţifică „Vasile Alecsandri” din Bacău (iniţiatoarea evenimentului).
Expoziția cu obiecte de cult
Cu acest prilej, președintele Societății Cultural-Ştiinţifice «Vasile Alecsandri», Ioan Dănilă, a prezentat o însemnare olografă a lui Vasile Alecsandri, tatăl poetului, pe versoul Mărturiei de mitrică eliberată de Mitropolia Moldovei la 12 iulie 1835, pe care acesta explica: «Vasilică este născut la 14 iunie 1818 în târgul Bacăului, botezat în lege pravoslavnică de preotul Ioan de la biserica numită Precista din Bacău; iar nănaş i-au fost moşul său Mihalache Cozoni. Părinţi: spătarul Vasile Alecsandri, mama spătăreasa Elenco Alecsandri, născută Cozoni»”.
Tot cu acest prilej, în biserică au fost expuse tipărituri și obiecte de cult, inclusiv o cristelniță, care au fost folosite în Biserica Precista din Bacău în Secolul al XIX-lea. Se poate presupune că măcar unele dintre acestea au putut fi folosite la botezul poetului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu