miercuri, 27 iunie 2018

Pe Valea Trotușului gunoiul menajer începe să dea pe afară


Pe Valea Trotușului gunoiul menajer începe să dea pe afară

  • de la Comănești, Slănic Moldova, Târgu Ocna și Helegiu nu se mai primesc deșeuri în Celula din Bacău
Primarii orașelor Slănic Moldova și Comănești reclamă că din localitățile pe care le păstoresc nu se mai poate duce gunoiul la Celula ecologică din Bacău, pentru că acestea nu mai dispun de licența necesară. Astfel de situații – spun pimarii – se întâlnesc și în alte localități de pe Valea Trotușului, precum Târgu Ocna și Helegiu. Vara e în toi, însă temperaturile se anunță caniculare, deci situația devine presantă.

Cu aproape zece ani în urmă, în Comănești și-a început activitatea de colectare și gestionare a deșeurilor un operator propriu, Eco Valea Muntelui, printr-un proiect cu finanțare europeană de peste un milion de euro. Acest operator a fost menit să colecteze deșeuri din opt localități: Comănești, Asău, Agăș, Brusturoasa, Palanca, Ghimeș-Făget, Dofteana și Dărmănești. „I-am adus pe toți în acționariatul noii societăți – spune primarul Viorel Miron -, pentru că altfel nu puteam lua licență de operare pe Valea Trotușului. Dar proiectul european l-am făcut singuri, ei nu au cofinanțare în el, însă în noua societate au câte o acțiune de zece lei. Unii au abandonat proiectul, dar trei localități, Asău, Brusturoasa și Palanca, au rămas acționari, iar noi nu putem lua licența singuri decât dacă nu mai avem și alți acționari alături”.

Fără licență nu predai gunoiul

De licență pentru administrarea deșeurilor are nevoie și societatea Util Prest din Slănic Moldova. „De circa 12 zile, la Bacău nu se mai primesc deșeuri din localitățile județului care nu au semnat contractul de delegare de gestiune către Eco Sud – spune primarul Gheorghe Baciu. Un astfel de contract trebuie semnat, de fapt, de firma de utilități publice, care la noi este Util Prest, dar care are nevoie mai întâi de o hotărâre de Consiliu Local, de o hotărâre a Adunării Generale, de o decizie a Consiliului de Administrație și, evident, de semnătura directorului. Deci licența nu se obține peste noapte, pentru că sunt unele reglementări”.
O situație aparte este, însă, la Târgu Ocna. Primarul Ștefan Șilochi spune că acolo există licență pe colectarea deșeurilor, dar la celula 2 din Bacău mașinile nu au fost primite. „Ei spun că nu am semnat contractul – ne-a declarat primarul. Dar au nuștiu dacă una are legătură cu alta, pentru că Celula 2 este făcută pentru deșeurile de la populație. Contractul este negociat acum de firma noastră cu Eco Sud, dar mai durează, ca în orice negociere. Problema este că până atunci noi nu putem preda deșeurile”.

Gunoi mult, căldură mare, pericol de epidemii

Dacă acum gunoiul încă mai încape în pres-containere sau în pubele, pe ici pe acolo, în scurt timp stuația va deveni critică. E vară, e căldură cum n-a mai fost niciodată. E mare pericol de infecții și chiar de epidemii. „Partenerii noștri din proiect – a precizat Viorel Miron - ne-au tot forțat și le-am aprobat cam tot ce au cerut. Am mărit și tarifele pe localitate. Oamenii plătesc, anual, 200 de lei în medie impozitul la primărie, dar pentru gunoi dau câte 700 de lei. O familie cu un copil plătește 360 de lei pe an, dar familiile mai mari plătesc cu atât mai mult”.

Cu gunoiul la Prefectură

Comăneștenii au continuat să aducă gunoiul în Bacău, la Celula ecologică. „O dată am întors mașinile cu gunoi din Bacău – ne-a declarat primarul orașului de pe Trotuș. Nu ne mai primesc. Dacă mai ducem o dată gunoiul acolo, nu mai venim cu el acasă. Poate îl depunem chiar în fața Prefecturii”.
La Prefectură se gândește și primarul Gheorghe Baciu. „Probabil că va trebui să ne adresăm Instituției Prefectului pentru această mare problemă” – spune primarul.
Să nu fie alte soluții?
„Noi avem proiect european ca și Eco Sud, care operează acum Celula 2 pentru deșeuri, de la Bacău – a precizat Viorel Miron. Prin proiect noi putem face ce fac și Eco Sud și Romprest (colectare, selectare, transport etc.), doar o groapă de gunoi nu avem, pentru că normele europene impun o astfel de celulă numai într-un singur loc în județ, cu un singur operator. Suntem, pur și simplu, șantajați”.
Gheorghe Baciu așteaptă o soluție chiar de la Eco Sud, mai precis un termen rezonabil pentru ca Slănicul să rezolve problema cu licența. „Util Prest este în insolvență, primăria are și ea datorii – a precizat primarul. Am avea nevoie măcar de vreo trei luni, dacă nu chiar de șase luni, să rezolvăm și această problemă”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu