marți, 19 iunie 2018

Ne îmbătrânesc fermierii! Se impune un schimb urgent de generații

  • PNDR poate să susțină o astfel de strategie – este concluzia primei Conferințe regionale pe tema cunoscutului program de finanțare a mediului rural
Tineri sau în vârstă,
fermierii Regiunii Nord-Est au venit la Conferința PNDR
România are nevoie stringentă de o înnoire a generațiilor de fermieri, dar și de o politică și de o strategie coerentă pentru sprijinirea noilor generații care vor alege să lucreze în domeniul agriculturii și al dezvoltării mediului rural. Aceasta a fost, luni, 18 iunie, tema principală a primei conferințe „Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) în Regiunea Nord-Est”. Manifestări similare vor avea loc în următoarele zile în toate celelalte șapte regiuni de dezvoltare ale țării. 

„Scopul acestei întâlniri – a spus Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - a fost de a avea o reacție privind felul în care vor merge finanțările pe partea de agricultură după 2020. În mod special am ales să punem accentul, în acest caz, pe tineri. Pentru că ei reprezintă, alături de cei mai experimentați, forța vitală a dezvoltării spațiului rural. Iar îmbătrânirea populației în mediul rural este arhicunoscută”.

Fermierii tineri au nevoie de mai mult sprijin
pentru a prelua frâiele agriculturii și dezvoltării rurale
Fermieri care apucă suta de ani

Secretarul de stat a venit cu date precise privind fenomenul îmbătrânirii populației din mediul rural și, implicit, al fermierilor, luate din lotul celor care au depus cereri unice de plată la centrele Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) din Regiunea Nord-Est. Astfel, în Regiune s-au depus 168.662 de cereri, pentru circa 1,32 de milioane de hectare de teren agricol. Dintre solicitanți, doar 187 au vârste până în 20 de ani, doar 5.189 sunt între 20 și 30 de ani și doar 12.095 au între 30 și 40 de ani. În concluzie, doar circa 17.000 sunt fermieri de până în 40 de ani. Iar media de vârstă crește. Regiunea are 16.961 de fermieri între 80 și 90 de ani, între 70 și 80 de ani sunt 32.625, între 60 și 70 de ani sunt 41.000, iar între 50 și 60 de ani 29.000, la fel ca și între 40 și 50 de ani. Însă sunt și 1.341 de fermieri care au între 90 și 100 de ani și doi fermieri au peste 100 de ani.

O reuniune pentru toate județele Regiunii Nord-Est

Secretarul de stat Alexandru Potor (centru)
și echipa care a condus Conferința PNDR
La conferința de la Piatra Neamț au participat fermieri, beneficiari mai vechi sau mai noi ori viitori beneficiari ai finanțărilor prin PNDR, primari, șefi de instituții agricole și reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locală, inclusiv din județul Bacău. Conferința a fost organizată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală și a fost gândită pentru prezentarea și dezbaterea unor subiecte în legătură cu implementarea eficientă a PNDR 2014 – 2020.
Alături de Alexandru Potor, la Conferință au fost și Daniel Crunțeanu – director general adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Carmen Boteanu – director general adjunct al Autorității de Management a PNDR, Lazăr Latu – directorul general al Agenției Zonei Montane și Mihai Dorneanu – director executiv al APIA Neamț, coordonator pe Regiunea Nord-Est.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu