marți, 26 iunie 2018

Ion Ionescu de la Brad pe monedă BNR


Banca Națională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic o monedă de argint cu tema 200 de ani de la nașterea lui Ion Ionescu de la Brad”. Moneda are valoarea nominală 10 lei, un diametru de 37 mm și o greutate de 31,103 grame.
Aversul monedei redă o imagine de epocă a Academiei Mihăilene, unde Ion Ionescu de la Brad a fost primul profesor de științe agricole din istoria învățământului românesc, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2018”.
Pe reversul monedei apare portretul savantului, inscripțiile „ION IONESCU DE LA BRAD” și anii între care a trăit, ,,1818-1891”.
Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt însoțite de broșuri de prezentare redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.
Tirajul pentru această emisiune este de 200 de monede, iar prețul de vânzare, exclusiv TVA, este de 360 de lei bucata. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic se face prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale BNR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu