miercuri, 30 mai 2018

Precedent judiciar în aceeași speță cu referendumul pentru schimbarea primarului din Slănic Moldova

Gheorghe Baciu crede că referendumul are puține șanse

Tribunalul Bistriţa Năsăud a dispus, marți, 29 mai, anularea Ordinului Prefectului judeţului Bistriţa Năsăud privind constituirea Comisiei pentru coordonarea activităţilor de organizare şi desfăşurare a referendumului local pentru demiterea primarului oraşului stațiune Sângeorz-Băi, din judeţul Bistriţa-Năsăud. Decizia ar putea fi luată în calcul ca un precedent judiciar în cazul referendumului cerut pentru schimbarea primarului orașului stațiune Slănic Moldova, Gheorghe Baciu, solicitare contestată în instanță chiar de primarul vizat.

Cred că este puțin probabil să se organizeze referendumul și este de văzut rezoluția instanței în cazul similar din Sângeorz Băi cu cel de la Slănic Moldova” – a opinat Gheorghe Baciu.
Tribunalul Bistriţa Năsăud „a reținut nelegalitatea actelor emise și adoptate de Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud în vederea organizării referendumului” – a transmis avocatul primarului din stațiunea bistrițeană, George Gaftone. Decizia tribunalului poate fi contestată, însă, în termen de 15 zile.
În dreptul romanesc, de origine latină, precedentul judiciar nu este obligatoriu pentru un judecător – spun avocații de la Avocatnet.ro. Această instituție juridica este specifica dreptului anglo-saxon. Precedentul judiciar poate fi folosit, însă, pentru argumentarea unei poziții procesuale. Judecătorul îți formează intima convingere pe baza probelor care au fost administrate în cauză, pe care le coroborează fara ca una dintre probe să aibă rang preferențial.
La Slănic Moldova, 1.145 de cetățeni au semnat, anul trecut, un memoriu pentru demiterea primarului. Prefectul județului a început procedurile prevăzute de lege în asemenea cazuri și a fost constituită o comisie care să analizeze documentul. Prefectura va înainta un raport la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care va prezenta memoriul la Guvern. Executivul va hotărî organizarea referendumului.
În luna aprilie, primarul Gheorghe Baciu a depus la Guvern, la MAI, la Instituția Prefectului Bacău și la Tribunalul Bacău o acțiune în contencios pentru suspendarea măsurii și pentru anularea actelor administrative care au fost emise în acest sens. Primarul spunea că vrea să știe care sunt, în clar, motivele pentru care se cere destituirea sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu