miercuri, 30 mai 2018

Restanțele bancare ale băcăuanilor au reluat creșterea


Județul Bacău are a doua cea mai mare valoare a creditelor bancare primite de populația din Regiunea Nord-Est, dar în luna aprilie ponderea restanțelor în total credite a crescut din nou, în timp ce în Regiune media arată o scădere. Condorm datelor făcute publice de Banca Națională a  României (BNR), în Bacău ponderea a ajuns la 2,16%, față de 2,15% în luna martie, iar în Regiune aceasta a scăzut de la 3,07 la 3,02%.

Restanțele bancare ale băcăuanilor au continuat și în luna aprilie. Creșterea a reînceput în luna martie, dar cu excepția lunii ianuarie, restanțele bancare ale băcăuanilor au tot scăzut cu începere din august 2017. Luna trecută, restanțele erau mai mici cu peste 604.000 de lei față de luna precedentă și au ajuns la 79,24 de milioane de lei. Populația județului avea, la aceeași dată, credite bancare de peste 3,67 de miliarde de lei, dar și economii mai mici, de 10,20 de miliarde de lei - conform raportului BNR.
Economiile băcăuanilor în băncile comerciale au scăzut față de luna precedentă cu aproape 44,58 de milioane de lei. În schimb, volumul creditelor a crescut cu aproape 20 de milioane de lei. Dar, creditele curente sunt doar de 2,10 ori mai mari decât se cifrau în 2008, an de referință în asemenea comparații, fiind cel al declanșării cunoscutei crize economice. Iar băcăuanii s-au împrumutat mai mult în lei, mai puțin în valută.
Valoarea creditelor de consum a fost din nou în scădere, așa cum este și valoarea creditelor pentru locuințe.
În Regiunea Nord-Est, ponderea restanțelor în total credite acordate băcăuanilor rămâne însă cea mai scăzută între celelalte județe ale regiunii, de numai 2,16%, sub nivelul regional de 3,02%. Ponderea cea mai mare o au restanțele înregistrate în județul Neamț (5,02%), dar în volum cele mai mari restanțe rămân cele din județul Iași, de 241,80 de milioane de lei, însă și volumul creditelor este cel mai mare în Iași, de 8.785 de milioane de lei. Valorile, în volum, pentru județul Bacău sunt aproape la jumătatea celor din Iași.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu