luni, 28 mai 2018

„Centenarului Filmului Românesc” la Moinești și Onești

Teodor Corban (dreapta), la Moinești

Caravana „Centenarul Filmului Românesc” a adus, pe 26 și 27 mai, la Moinești și Onești, filme românești și expoziţia de fotografie „România: Evoluţie”, realizată de Agenția Națională de Presă Agerpres și dedicată Centenarului Unirii din 1918. Înaintea filmelor artistice a fost proiectat documentarul realizat de Agerpres „România, la 100 de ani”, iar la evenimente au fost prezenți regizorul Stere Gulea (la Onești), actorul Teodor Corban și ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie (la Moinești).

Caravana a ajuns la Moinești la Centrul Cultural Lira. „Trăim într-un mod special acest eveniment și tot ce s-a întâmplat acum 100 de ani în România – a spus Viorel Ilie. Sunt convins că dacă sunteți astăzi aici, simțiți ceea ce trebuie să simțiți pentru România și pentru România Centenară. Să le spunem celor din afară că poate viața lor nu ar fi fost cea de astăzi, că poate ei nu ar fi fost ceea ce sunt astăzi, dacă acești oameni nu ar fi făcut istoria să se scrie astfel”.
Filmul „6,9 pe Scara Richter”, proiectat la Moinești, l-a avut ca invitat pe actorul Teodor Corban, care a vorbit și despre regizorul filmului. „Nae Caranfil – a spus actorul - face film rar, dar cu efect îndelungat. E un Lord pe platoul de filmare. E o bucurie să lucrezi cu el”.
Stere Gulea (stânga) la Onești
La Onești s-a proiectat filmul „Sunt o babă comunistă”. Regizorul Stere Gulea a arătat cum cartea lui Dan Lungu a ajuns să fie la baza scenariului: „Mi s-a parut un titlu foarte bun, atrăgător – a spus regizorul. Citind cartea mi-am dat seama că s-ar putea face un film despre o lume, despre care s-a tot vorbit în perioada comunistă. Despre clasa muncitoare, mie mi s-a părut că personajele din filmele românești nu prea aveau de-a face cu oamenii. Nu aveau viața. Erau false”.
Evenimentele s-au realizat cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Moinești, Primăriei Municipiului Onești și primarului Nicolae Gnatiuc și a Bibliotecii „Radu Rosetti”.
„Centenarul Filmului Românesc” este un proiect inițiat de Asociația ARTIS (Iași) și Asociația MIA (Chișinău) și se desfășoară în anul Centenarului României în 100 de localități din România și Basarabia, la care se adaugă Cernăuți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu