duminică, 22 aprilie 2018

Sute de băcăuani la Bursa generală a locurilor de muncă


  • mai mult de jumătate au fost selectați pentru angajare

Peste 725 de băcăuani au venit, vineri, 20 aprilie, la ediția din acest an a Bursei generale a locurilor de muncă organizată de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM). Evenimente similare au avut loc în 94 de locații din țară, dintre care numai în județul Bacău au fost șapte. În Bacău, la final, numărul celor selectați în vederea angajării a ajuns la 355.

Evenimentul s-a adresat tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau celor care doresc să se reorienteze profesional spre ocupații cu posibilități de menținere a
raportului de muncă pe termen mediu și lung. De asemenea, s-a urmărit creșterea gradului de ocupare, prin corelarea cererii cu oferta de locuri de muncă, existând posibilitatea interacțiunii directe dintre angajator și solicitant.
În municipiul Bacău, de la prima oră a manifestării grupuri întregi de oameni, tineri sau ceva mai în vâstă, au intrat în fața standurilor în care peste 60 de angajatori au afișat meseriile pentru care doreau personal.
Am văzut în standuri reprezentanți ai unor firme mari din Bacău, precum Aerostar, dar și multe firme mici și mijlocii. Ofertele au fost pentru domenii variate – construcții, confecții-textile, confecții metalice, construcții de mașini, dar și pentru domenii precum cel farmaceutic sau chiar militar etc., iar pe specializări pentru ingineri sau economiști, dar și pentru persoane care au făcut cursuri de calificare sau au experiență într-un domeniu sau altul. Au fost, însă, oferte și pentru muncitori necalificați.
„Pentru diferența de oferte afișate - a precizat Daniela Balan, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Bacău - vom proceda noi, instituția, la o mediere cu cei care caută în continuare locuri de muncă. După interacțiunea directă între angajatori și solicitanții de locuri de muncă de la Bursă, urmează alte etape (interviuri, probe de lucru etc.), iar în circa 30 de zile, în jur de 20 mai, probabil, putem centraliza câți oameni au fost încadrați în muncă după un asemenea eveniment”.
La unul dintre standurile Bursei a stat chiar directorul general al societății Comat Bacău, prof. univ. dr. Mihai Deju. Pe masă, pe un tabel apăreau șapte-opt meserii pentru care societatea caută muncitori calificați, mai ales pentru fabrica sa de fasonat oțel-beton. „Firma noastră – spunea Mihai Deju – are 60 de ani vechime, dar iată am ajuns în situația să căutăm forță de muncă pentru locurile vacante pe care le avem. Și o facem insistent de luni întregi. Căutăm lăcătuși mecanici, sudori, electricieni, șoferi, macaragii, motostivuitoriști. Nu se mai găsesc meseriași și majoritatea firmelor din Bacău se confruntă cu astfel de probleme”. Cu experiență și în mediul academic, profesorul universitar Mihai Deju deplânge și apetitul pentru muncă al absolvenților specializărilor tehnice, care nu mai caută după absolvire locuri de muncă specifice pregătirii lor. Sunt însă probleme și în învățământul profesional sau mediu cu profil tehnic, iar mulți tineri preferă lucrul în străinătate.

„Oferta centralizată la actuala ediție a Bursei a fost de 1.100 de locuri de muncă și au fost contactați peste 500 de angajatori din județul Bacău, iar aproximativ 120 au și avut oferte de locuri de muncă. Angajatorii prezenți au ocupat la refuz spațiul pus la dispoziție pentru acest eveniment”.
Daniela Balan, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu