miercuri, 25 aprilie 2018

Pilotul Marii Uniri devine cetățean de onoare al județului Suceava


Vasile Niculescu

Originar din Fălticeni, Vasile Niculescu, pilotul avionului care a zburat cu documentele Marii Uniri din 1918 de la Bacău la Blaj va fi declarat, post-mortem, joi, 26 aprilie, Cetăţean de onoare al judeţului Suceava. Zborul a avut locpe 23 noiembrie 1918, când Vasile Niculescu și căpitanul Victor Precup au aterizat cu un avion Farman 40 pe Câmpia Libertăţii din Blaj.
Ei aduceau un mesaj de pace, un sac plin cu manifeste şi o geantă sigilată în care se găsea, printre alte documente, scrisoarea primului-ministru Ion I.C. Brătianu pentru Consiliul Naţional Român Central. Era mesajul despre Unire al moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului, hotărâtor pentru convocarea Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, deoarece guvernul român, aflat la Iași, și Consiliul Național Român Central nu puteau comunica decât „par avion”, din cauza iernii aspre.
Zborul s-a efectuat la doar 2.600 de metri înălțime. Membrii echipajului avuseseră fața protejată de un strat gros de parafină, singura soluție pentru a supraviețui la minus 40 de grade Celsius. Piloții nu avuseseră nici parașute, nici armament, iar carlinga fusese deschisă pe tot parcursul zborului.
La întoarcere, pe lângă acte importante care trebuiau să ajungă în Regat, piloții au primit, simbolic, o piatră care se păstrase din monumentul ridicat în anul 1848 de români pe Câmpia Libertăţii din Blaj şi care fusese distrus de inamic. Sute de oameni şi-au pus atunci semnătura pe pânza avionului, ca mesaj al românilor din Ardeal către Guvernul de la Iaşi anunţând Unirea care avea să aibă loc peste doar câteva zile.
Vasile Niculescu a decedat pe 24 aprilie 1981, în anonimat, și a fost înmormântat la Rădăuţi.