Varga Istvan în Manufactura de Brânză |
Nouă sortimente de
brânză maturată, produse natural și în condiții care în acest an vor fi
certificate ecologic, au ajuns și în Bacău. Le aduce de la „Manufactura de Brânză” din Cund (Mureș) un distribuitor privat băcăuan, Dan Marius Verman. Pot fi găsite,
deocamdată, doar în unele restaurante. Produsele sunt, însă, recomandate și de
fundația din România a Prințului Charles al Marii Britanii și sunt făcute după
rețete văzute și lucrate în Elveția.
„Am luat conjunctural legătura cu producătorul din Cund, care este Varga
Istvan – ne-a declarat Dan Verman. Este un tânăr întreprinzător care s-a
specializat, adică a făcut «școala» pe maturarea
brânzeturilor în Elveția. Are mai multe sortimente de brânză maturată, de la
cea naturală, până la cea condimentată. Eu aduc aceste produse și în Bacău, iar
în numai două săptămâni am avut comenzi nesperat de bune. Produsele vor apărea
și în comerț, dar deocamdată sunt găsite în restaurante”.
Dan Marius Verman |
Localitatea Cund este locul unde laptele vacilor Bălțata Românească se
transformă în brânzeturi maturate trimise în toată țara doar prin curier. Manufactura de
acolo prelucrează laptele din ferma proprie, produs pentru gust, nu pentru
cantitate. Primăvara și vara văcuțele sunt în libertate, pe pășune, și produc
lapte doar din ierburi și mirodenii. Iarna primesc furaje naturale tot din fermă:
fân, lucernă, sfeclă furajeră și obroc. „Calitatea brânzei – spun crescătorii
animalelor - este direct proporțională cu furajarea văcuțelor, cu igiena în
timpul mulsului și calitatea laptelui, dar și cu pasiunea cu care producem și
îngrijim brânzeturile maturate”.
Varga Istvan |
Istvan
Varga (36 de ani) a renunţat la meseria de pedagog şi a început producţia de
brânză maturată elveţiană alpină. Are 20 de vaci de lapte şi 50 ha de teren
agricol. Maturarea brânzeturilor se face în pivnița atelierului construit doar cu
acest scop – fabricarea și maturarea brânzei tari. Pivnița necesită condiții
optime de temperatură și umiditate pentru procesul de maturare, dar este nevoie
de intervenția zilnică a brânzarului, pentru întoarcerea și spălarea roților de
brânză. Sortimentele sunt fie de brînză natur, fie de brânză în vin roșu, cu
nuci, în conifere, cu piper, cu chilli și ciocolată, cu busuioc, cu chimen, cu
leurdă etc.
Dan Marius Verman este distribuitor de produse alimentare de circa 15
ani în Bacău. Unul dintre produsele aduse de el este și berea artizanală
nefiltrată și nepasteurizată, care poate fi găsită, de asemenea, numai în
câteva locații din rețeaua de retail, dar va intra și în rețeaua horeca.Brânză maturată cu chilli și ciocolată |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu