joi, 22 martie 2018

Semn de primăvară: s-au întors berzele la Tescani


Fără să prevadă valul de frig răsturnat din nou asupra țării noastre, după ce parcă primele semne ale primăverii erau deja evidente, berzele s-au întors de mai bine de o săptămână acasă, din țările calde.
În satul Tescani (comuna Berești-Tazlău), berzele și-au făcut cu mulți ani în urmă un cuib chiar pe malul Tazlăului Sărat. Sătenii s-au obișnuit cu vecinătatea lor, ba chiar sunt tare mândri că viețuiesc împreună cu fabuloasele înaripate. Zilele trecute, prima barză care a poposit în Tescani a putut fi observată și fotografiată chiar pe malul apei. A venit după hrană, desigur, și nu s-a sinchisit de gunoaiele pe care oamenii le aduc frecvent pe acolo. Mai degrabă frigul care a urmat să o fi deranjat.
Ani la rând, dar și cu unele pauze, în cuibul de la intrarea în sat, cocoțat pe un stâlp de electricitate, primăvară de primăvară s-a auzit clămpănitul a câte doi-trei pui de barză. Oamenii spun că apariția puilor este semn de belșug și de siguranță pentru vremurile care stau să vină, iar de rele nu se tem, pentru că berzele ar fi primii vestitori ai oricărui pericol care ar veni asupra lor. De aceeea, sătenii ocrotesc cu sfințenie cuibul construit și sunt mândri că nu au fost ocoliți de înaripate nici în acest an. Puii vor pleca, la toamnă, în țări mai calde, dar se vor întoarce la anul și vor clămpăni din nou peste satul Tescani, îndemnând lumea la viață, la trai echilibrat, așa cum trăiesc și ele din moși strămoși.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu