vineri, 9 martie 2018

Holzindustrie Schwighofer a îndeplinit criteriile Agent Green


HS verifică trasabilitatea lemnului care ajunge la fabricile sale

Compania Holzindustrie Schweighofer (HS), care are și fabrica Baco din Comănești, cea mai mare fabrică de panel din lume aflată într-o singură locație, a îndeplinit toate cele șapte criterii luate în calcul de organizația non-guvernamentală Agent Green într-un studiu privind performanța companiilor multinaționale de prelucrare a lemnului din România. Agent Green recunoaște astfel îmbunătățirea performanțelor sistemului de securitate al HS în ceea ce privește lanțul de aprovizionare cu lemn.

Agent Green a publicat, pe 5 martie, un studiu privind performanța companiilor multinaționale de prelucrare a lemnului care activează în România. Scopul studiului a fost de a afla care dintre cele 11 companii evaluate a implementat măsuri concrete de combatere a fenomenului tăierilor ilegale și, în special, pentru o mai bună protecție a parcurilor naționale din România.
Iată și criteriile îndeplinite de Holzindustrie Schweighofer:
·   Nu acceptă lemn din pădurile virgine;
·   Nu acceptă lemn din zonele tampon ale parcurilor naționale;
·   Nu acceptă lemn tăiat ilegal din România sau din alte țări;
·   Arhitectura strictă de securitate și echipele de due diligence asigură un mod de lucru al companiei în conformitate cu reglementările europene privind lemnul (EUTR) și cu legislația silvică din România;
·   Asigurarea unui lanț de aprovizionare trasabil și transparent;
·   Publicarea zonelor de exploatare a lemnului, dovedind astfel proveniența legală a întregii cantități de masă lemnoasă prelucrată;
·   Politica porților deschise: după o înscriere inițială, ONG-urile pot vizita fabricile companiei în orice moment, chiar și fără anunțuri prealabile.

Măsurile aplicate de HS pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România sunt m onitorizarea prin GPS a lanțului de aprovizionare, prin sistemul timflow, are acum o mai bună
Consultare cu părțile interesate, are un audit cuprinzător realizat de renumitul grup Indufor, face controale stricte în zonele cu risc, are o echipă de conformitate consolidată și a renunțat la furnizorii care nu respectă politica sa de achiziții. Compania organizează un training de conformitate și anti-corupție, a lansat în 2017 proiectul multianual pădurea de Mâine – 1 milion de puieți vor fi plantați pe terenuri cu dificultăți de regenerare și are o politică de deschidere față de organizațiile neguvernamentale.
De asemenea, HS susține introducerea standardelor FSC în România, prin plata unui bonus de 10 lei/mc pentru buștenii certificați de FSC (din 2012 a plătit 6,4 milioane de lei ca bonus FSC).

„Recunoașterea  Agent Green vine de la o organizație de mediu care ne-a monitorizat atent și critic ani întregi. Pentru noi, este o motivație să continuăm pe calea pe care am ales-o și să progresăm și în ceea ce privește depozitele noastre de material lemnos. Deși nu desfășurăm activități de exploatare forestieră, unul dintre scopurile noastre declarate este să sprijinim – în măsura posibilităților noastre – statul și societatea civilă în lupta lor împotriva tăierilor ilegale.”
Michael Proschek-Hauptmann, director de Conformitate și Sustenabilitate al HS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu