luni, 26 martie 2018

Centenarul Unirii Basarabiei cu România omagiat de un băcăuan la Constanța


Vicepreședintele filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor, col. (r) Mihai Purcaru a participat recent la Constanța la Conferința națională „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), primul pas spre Marea Unire”. Tema prezentată a fost un scurt rezumat al lucrării sale „Basarabia pământ românesc – 100 de ani (27 martie 1918 – 27 martie 2018”, apărută anul trecut la Editura Magic Print din Onești.
La eveniment au mai prezentat comunicări și intervenții arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, dr. Ioan Constantin – membru al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului - și conf. univ. dr. Constantin Claudiu Cotan - de la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Au fost prezenți, de asemenea, prof. univ. dr. Gheorghe F. Anghelescu de la Centrul de Cercetări Științifice Interdisciplinare „Dumitru Stăniloae” al Universității Valahia din Târgoviște, lect. Univ. dr.Florin Spanache și asist. Univ. dr. Ionuț Gh. Chircalan.
„Suntem în luna martie 2018 – a spus, în debutul cuvântului său col. Mihai Purcaru -, anul Centenarului Marii Uniri, luna în care în urmă cu 100 de ani, pe 27 martie, Basarabia se unea cu patria mamă. A fost o zi de mare însemnătate pentru istoria neamului românesc. Am vrut și eu să omagiez acest eveniment istoric printr-o scriere, o carte premiată cu medalia de aur la manifestarea promoțională europeană Euroinvent, Iași 2017, dar care a fost prezentată și la un târg de carte de la Chișinău, în același an, apoi lansată și în municipiul Moinești și prezentată și la o reuniune a fostelor cadre ale Comandamentului Armatei a Treia de la Craiova, unde am lucrat și eu”.
Vorbitorul a scos în evidență și cu acest prilej acțiunile de luptă ale Diviziei 1 blindate române pentru eliberarea Basarabiei, puțin făcute cunoscute în lucrările militare de specialitate. Autorul consideră că Divizia 1 blindată, sub conducerea generalului Ioan Sion, a fost vârful de lance al Corpului 54 de armată german în acțiunile operative ale acestuia în nordul Basarabiei, în 4 – 11 iulie 1941. De asemenea, autorul a precizat din nou că prin cartea sa a dorit să combată antiromânismul manifestat în prezent atât în Basarabia, cât și în Ucraina, tezele mincinoase din unele manuale de istorie și din alte lucrări făcute publice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu