Berea de Bacău,
obținută după rețeta originală folosită în fabrica din Mărgineni, cunoscută de
zeci de ani ca „Berea Mărgineni” va putea fi băută din nou cu începere de
vineri, 4 august, la hanul medieval „Podu’ cu Lanțuri” deschis oficial de omul
de afaceri Ioan Neculcea chiar în zona cunoscută de băcăuani ca fiind Podul cu
lanțuri, la ieșirea din Cartierul Nord spre Piatra Neamț. Pentru că numele
rețetei originale este înregistrat de altcineva, berea se va numi, simplu,
„Bacău”. Evenimentul are loc chiar de Ziua Internațională a Berii.
„Noi – spune Ioan Neculcea – fabricăm
berea în propria fabrică, iar eu cred că este cea mai bună bere de pe planetă.
Însă am satisfacția că readucem Bacăului un brand foarte apreciat. Fabricăm
bere nefiltrată, dar și în varianta premium. M-am inspirat și de la cei care
fabricau bere într-o mănăstire din Germania. Am învățat, astfel, că o bere care
poate fi băută trebuie să stea 21 de zile la maturat, că o bere bună trebuie să
stea la maturat trei luni, dar o bere foarte bună trebuie să aibă șase luni de
maturare. Peste acest termen calitățile berii scad. Am avut aici deja un
eveniment la care, la masă, au fost germani, pe care i-am uimit cu berea noastră.
Iar la noi cea mai bună bere va costa doar cinci lei”.
Fabrica de bere este amplasată la parterul pensiunii, într-un spațiu
perfect izolat fonic de rest, dar care poate fi văzut inclusiv prin podeaua
restaurantului de deasupra, pentru că aceasta este transparentă. Peste tot
există un loc de unde se poate vedea ce se întâmplă acolo. Fabrica este una
ultramodernă, numai inox, iar procesul tehnologic este condus pe calculator, în
legătură directă cu mare fabricant de bere din Germania, pentru conducerea corectă
a operațiunilor. La acest moment, fabrica poate stoca 200,000 de litri de bere
(la o producție de 9.000 de litri pe zi).
Noul complex turistic, clasificat cu patru stele, are trei vile: Podu’ cu
lanțuri, Alsace și Antanta, amenajate în stil gotic, dar și modern, la care
și-au adus contribuția, între alții arhitectul Dorin Anghel și pictorul Horia
Ghelu. Complexul are hotel cu 52 de camere și patru restaurante, unul cu o
arhitectură gotică, o „catacombă” ferită de ochii lumii destinată mai ales
scriitorilor, artiștilor și ziariștilor, unde nu ai semnal la telefon, dar nici
nu poți fi lesne deranjat de cineva incomod. Acolo se pot degusta vinuri, se
pot spune povești. Alt restaurant este pentru tineret, altul e unul obișnuit,
iar cel de-al patrulea rezervat pentru fumători, dotat astfel încât ospătarul
nu poate intra în contact cu un client care fumează deja.
Pensiunea are și sală de conferințe și de evenimente, dar și curte
interioară, din care nu lipsesc podul cu lanțuri, terasele exterioare,
păstrăvăria (de asemenea unică în Bacău), moara de apă, bucătăria de vară cu
proțap etc. Iar unul dintre vinurile care pot fi băute la Podu’ cu Lanțuri este
cel de Vultureni-Podu Turcului, produs în viile viticultorului Nicolae Huiban.Ioan Neculcea |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu