luni, 22 mai 2017

Condiții favorabile pentru investiții în pomicultură



Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) primește în sesiunea de cereri de proiecte solicitări de finanțare pentru submăsura 4.1a Investiții în exploatații pomicole, precum și pentru alte tipuri de investiții în agricultură și în activități non-agricole. Alocarea disponibilă în această sesiune pentru submăsura 4.1a este de 105 milioane de euro (100 milioane de euro pentru teritoriul național și de 5 milioane de euro pentru teritoriul ITI Delta Dunării).

Fondurile nerambursabile – ne-a informat Andrei Seto, directorul Oficiului județean Bacău al AFIR - pot fi obținute de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, de societăți comerciale, precum și de forme asociative, pentru reconversia plantațiilor existente, înfiinţarea de plantații pomicole, înfiinţarea și modernizarea pepinierelor. De asemenea, sunt sprijinite financiar și proiectele de investiții pentru înfiinţarea, extinderea și modernizarea sistemelor de depozitare, condiționare, ambalare şi a unităţilor de procesare la nivelul exploatației, precum și pentru alte tipuri de investiții identificare ca necesare pentru îmbunătățirea performanței economice a fermelor.
O noutate importantă privește posibilitatea creșterii intensității sprijinului nerambursabil cu până la 90% pentru componenta de procesare și comercializare la nivelul fermei. Una dintre condiții este ca peste 70% din produsele pomicole care vor fi condiționate/ procesate/ comercializate să provină din exploatația proprie. O altă modificare aplicabilă în această sesiune, ca urmarea a modificării PNDR 2020, prevede că pentru speciile nuc și alun poate fi utilizat și material CAC (conformitas agraria communitatis), nu doar categoria biologică certificată sau dintr-o categorie superioară.
Mai mult de 25% din proiectele depuse pe pomicultură în sesiunea trecută au fost pentru nuc și alun. Începând cu această sesiune, se acceptă cultivarea mai multor specii în spații protejate. Dacă în sesiunile trecute se acceptau doar căpșuni, acum se finanțează și cireș și arbuști fructiferi. Practic, orice specie pentru care există tehnologie de cultivare în spații protejate este acceptată ca investiție eligibilă pentru finanțare prin PNDR.
Solicitanții vor putea beneficia de un criteriu de selecție nou: acordarea a 5 puncte pentru angajarea personalului cu studii superioare în domeniul proiectului.
Cererile de finanțare se depun online pe pagina de internet a Agenției, www.afir.info, până pe 31iulie 2017, ora 16,00, sau până la epuizarea fondurilor disponibile. Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții de fonduri nerambursabile au la dispoziție Ghidul solicitantului, care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agenției, la secțiunea „Investiții PNDR” în pagina dedicată fiecărei submăsuri în parte.

Prevederi legislative noi

În urma modificării HG 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare al PNDR, pentru investițiile care prevăd construcții-montaj, proiectul tehnic de execuție se avizează acum după semnarea contractului de finanțare cu AFIR.
La Solicitarea de acordare a scrisorii de garanție, conform noilor reglementări, este necesar avizul favorabil al AFIR doar asupra unei achiziții, față de prevederea anterioară, care stipula că este nevoie de avizul favorabil al Agenției asupra procedurii de achiziție prioritar majoritară.
Ghidurile finale aduc simplificări semnificative condițiilor de accesare. Acestea preiau clarificările cu privire la vârsta tânărului fermier, făcute ca urmare a modificării PNDR. Astfel, din punct de vedere al vârstei, se încadrează în definiția tânărului fermier șef de exploatație, inclusiv tânărul fermier care aplică o cerere de finanțare cu o zi înainte de împlinirea vârstei de 41 ani.
Alt exemplu de facilitare a accesului la fonduri este acceptarea certificatelor de formare profesională eliberate de Agenția Națională de Consultanță Agricolă (ANCA).
O altă simplificare privește corelarea între perioada de depunere a cererii unice pe suprafață la APIA și deschiderea sesiunii de primire de proiecte finanțate prin PNDR. În practică, dacă în sistemul electronic nu se pot vizualiza înregistrările efectuate de solicitant în timpul campaniei de depunere a cererii unice de plată, fermierul poate face dovada acestor înregistrări printr-o adeverință emisă de APIA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu