duminică, 12 martie 2017

Asociație pentru promovarea turismului pe văile Trotușului și Tazlăului


  • Moineștiul și-a prezentat noul statut de stațiune turistică

Opt unități administrativ teritoriale din județul Bacău au pus, la Moinești, bazele unei Asociații pentru promovarea turismului în zona văilor Trotușului și Tazlăului. Inițiativa a venit după ce timp de trei ani o altă organizație de acest fel, Asociația pentru promovarea turismului din județul Bacău, s-a dovedit ca și inexistentă. Astfel, la Moinești s-au reunit pentru fondarea noii asociații primari și reprezentanți ai autorităților din orașul gazdă, din Târgu Ocna și Slănic Moldova, din Dărmănești, Dofteana, Măgirești și Solonț, alături de care au fost și reprezentanți ai Serviciului Public pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont al Consiliului Județean.

Cum văd primarii noua asociație

„Noi, primarii din zonă – a spus primarul din Slănic Moldova, Gheorghe Baciu - ne întâlnim acum mai des și vrem să creionăm pentru turiști o imagine de zonă nu de localitate. Primul proiect a fost de sincronizare a evenimentelor din localități, la care să aducem turiști dintr-o stațiune în alta. Eu cred că nu există în România o zonă cu un potențial turistic atât de ridicat ca la noi, unde la un loc să fie și salina, și apele minerale”.
Ștefan Șilochi, primarul orașului Târgu Ocna, vede în zonă perpetuată o problemă comună localităților care au fondat asociația. „Ce facem cu timpul liber al turistului” – ar fi problema, iar primarul din orașul Salinei crede că se impune colaborare pentru a fi găsite obiective turistice care să fie introduse într-un circuit pe care să fie duși turiștii  care vin la tratament.
În schimb, primarul Dărmăneștiului, Constantin Toma, vede o oportunitate în finanțarea de către Uniunea Europeană a proiectelor de economie circulară. Finanțarea de acest fel se adresează unor microregiuni, iar localitățile care au fondat Asociația pot fi o astfel de microregiune. Economia circulară își propune să identifice principalele trei-patru resurse ale unei zone, iar turismul este o asemenea resursă în zona Trotuș-Tazlău.
„Ne dorim ca Asociația să devină activă – a opinat și senatorul Viorel Ilie, până acum primar al Moineștiului. Ne propunem ca Moinești, Slănic Moldova și Târgu Ocna să aibă proiecte complementare, zonale, regionale, pe care ca senator le voi sprijini”.

Moinești, a treia stațiune balneară a județului

În aceeași zi (vineri, 10 martie), a fost prezentat presei, tot la Moinești, și noul statut de stațiune turistică de interes local căpătat de municipiu. Județul Bacău are, astfel, trei stațiuni turistice și balneare – Slănic Moldova, Târgu Ocna și Moinești.
Moineștiul a fost, de fapt, declarat stațiune balneoclimatică încă din 1934. Acum, aplică și un Proiect de promovare a potențialului său turistic, finanțat cu bani europeni, prevăzut și în Strategia de dezvoltare a municipiului până în anul 2027. Municipiul are deja destule obiective de vizitat, dar și manifestări și instituții care derulează evenimente culturale, sportive și turistice de amploare, unele pentru rememorarea valențelor lăsate de operele unor scriitori și artiști de geniu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu