- în județul Bacău vânzarea porcilor în târguri nu este interzisă, dar controlul sanitar veterinar este obligatoriu
Kilogramul de
carne de porc în viu a ajuns, în aceste zile, în târgurile și oboarele județului,
până la opt lei, iar vânzătorii de animale ar vrea să treacă și peste această
limită superioară a prețului. În județul Bacău, veterinarii nu au impus
interzicerea comercializării porcilor, cum se întâmplă în județele de graniță ale României datorită pericolului de pestă
porcină care a apărut din toamnă în țările vecine. Însă Direcția Sanitară
Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) atrage atenția că o serie de
reguli în scopul prevenirii apariției
toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în
mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește,
tot au fost dispuse, iar împreună cu ele și intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării
condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și
valorificate carnea de porc și alte alimente de origine animală și nonanimală
destinate consumului uman.
Porcii au început să se vândă, cel puțin în târgurile din partea de est a
județului de la 6,50 de lei kilogramul în viu – spune inginerul Gică Pîslaru,
consilier la Camera Județeană Agricolă. S-a ajuns, însă, și la opt lei
kilogramul. Lucrurile se pare că stau cam la fel și în alte târguri săptămânale,
adică s-a ajuns cam la aceleași prețuri. Sâmbăta trecută, de exemplu, la
Tescani astfel de prețuri erau strigate, dar cumpărătorii au tatonat ore bune
piața, în speranța că vor obține o scădere a lor. Cum negustorii nu s-au lăsat,
însă, înduplecați, prețurile au rămas la locul lor, iar oamenii au început să
cumpere, pentru că Sărbătorile iernii sunt aproape, iar mulți dintre cumpărători
se pregătesc cu produse tradiționale pentru a le trimite și rudelor plecate la
muncă în străinătate, cum e obiceiul deja de mulți ani.
Veterinarii
interzic vânzările fără control sanitar
Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar la
persoane neautorizate sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar – ne-a
informat purtătorul de cuvânt al DSVSA Bacău, Florin Baltă. Sacrificarea unui
porc și consumul de carne în gospodăria proprie este altceva, deși sunt și
acolo impuse regulile sanitar-veterinare, dar pentru comercializarea cărnii
astfel de reguli sunt urmărite drastic. „Porcii vii – spun veterinarii - pot fi
comercializați în târguri de animale autorizate sanitar veterinar și numai în
condițiile detaliate de lege. Sacrificarea porcilor se va realiza în unități de
abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine și
publicate pe site-ul ANSVSA”.
Practic, carnea de porc nu
trebuie consumată până nu se obține de la medicul veterinar confirmarea că a
fost examinată pentru Trichinella spiralis, cu rezultat negativ. Iar
recomandarea este valabilă și pentru carnea de la porcii mistreți. „Examenul
trichinologic – a precizat medicul Florin Baltă - se poate solicita la
circumscripțiile pentru controlul alimentelor din incintele piețelor
agroalimentare autorizate sau direct în laboratorul sanitar veterinar și pentru
siguranța alimentelor din Bacău (la sediul DSVSA). Proba de carne trebuie
să fie compusă din mușchii diafragmei, mai exact mușchiul care separă cutia
toracică de abdomen (adică plămanii de intestine) și din mușchii intercostali
(3-4 coaste prinse una de alta, alăturate, de 10-15 cm”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu