vineri, 25 noiembrie 2016

Regiunea Bacău-Neamț are 20 de noi arhitecți




Filiala Bacău-Neamț a Ordinului Arhitecților din România (OAR) are, de joi seara, 24 noiembrie, 20 de noi membri, arhitecți cu drept de semnătură. Dintre ei, 16 au devenit, tot joi, membri și ai Filialei regionale Bacău-Neamț a Uniunii Arhitecților din România (UAR).

Noile calități ale tinerilor arhitecți au fost acordate prin diplome și certificate care au fost înmânate de președinții celor două filiale, arhitecții Liliana Bârgu și Gelu Tudorache.
Astfel de ceremonii au loc an de an. Acum, la ceremonie au fost prezenți, însă, numai o treime dintre arhitecții care au încheiat perioada de doi ani de stagiu profesional, ceilalți fiind deja în alte orașe din țară, dar și în străinătate, cu angajamente de lucru.
Majoritatea dintre noii arhitecți au trimis, însă, panouri cu lucrările lor reprezentative, care au fost puse într-o expoziție deschisă la Centrul de Artă „George Apostu”, din Bacău.
„Am vrut ca intrarea în breaslă să fie un moment important, unul remarcat – a precizat Liliana Bârgu. Plecarea arhitecților din zona noastră este impusă de lipsa frontului de lucru. Aici nu prea se văd macarale, cum se spune, adică nu prea se mai construiește. Dar, noi trebuie să păstrăm vie relația între toți profesioniștii noștri, să nu existe nici un hiatus între generații”. Un arhitect este membru al unei filiale a OAR după domiciliul pe care îl are înscris în cartea de identitate.
Ceremonia organizată în Bacău este unică în România. Noii arhitecți au primit Certificatul de dobândire a  dreptului de semnătură, dar și Certificatul de membru al OAR, precum și o scrisoare de bun venit în UAR.
Cu dreptul de semnătură dobândit, noii arhitecți pot să conducă lucrări și pot avea propriile lor lucrări. Profesia de arhitect se poate exercita, însă, și ca angajat al unui alt arhitect cu drept de semnătură.
Dreptul de semnătură se exercită pe teritoriul României și implică asumarea întregii responsabilități profesionale față de client și autoritățile publice cu privire la calitatea soluțiilor propuse, cu respectarea legislației în domeniu. Arhitecții cu drept de semnătură sunt înscriși în Tabloul Național al Arhitecților din România.
Filiala Bacău-Neamț a OAR are, în prezent circa 220 de membri cu drept de semnătură. UAR asigură, însă, latura culturală a profesiei de arhitect și consolidarea relațiilor dintre arhitecți. Prin acțiunile ei profesioniștii se pot implica mai mult în acțiuni artistice, culturale și sociale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu