joi, 17 noiembrie 2016

Păduri băcăuane propuse pentru Catalogul Național al Pădurilor Virgine




Pădurea Fata moartă, Buciaș
Județul Bacău are încă păduri virgine și cvasivirgine, chiar în condițiile în care aici s-a tăiat foarte mult lemn, iar o parte dintre ele au fost recent documentate de o echipă științifică a ONG-lui de mediu Agent Green. Este vorba de nouă corpuri de pădure cu o suprafață totală de 1.180 ha, propuse de Agent Green pentru includerea în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, conform Ordinului de Ministru 1417/2016, după două luni de muncă pe teren.

Locațiile propuse pentru catalogare sunt în Dofteana, Doftenița, Botul Farcului, Plaiul Farcului, Ciungaria Mică, Buciaș, Merișor-Asău, Piatra Runcului și Dărmănești. „Toate pădurile documentate de Agent Green în Bacău – spune Ion Holban, care lucrează pentru acest ONG - sunt în afara parcurilor naturale sau a orcărei alte arii de protecție, deci erau în pericol de a fi tăiate. Agent Green a trimis, însă, studiile de fundamentare la Garda Forestieră Suceava (în raza de activitate a căreia se află și județul Bacău), pentru analiză, iar toate tăierile de acolo trebuie acum oprite cât timp se analizează cererile noastre de includere în Catalogul Național”.
Pădurea Cerdac, Doftenița
Pădurea Cerdac Doftenița, de langa localitatea Dofteana, are  109,6 ha. „În pădurea seculară de pe Creasta și Pârâul Cerdac – spun ecologiștii -, ochii pot fi încântați de gingășia Salamandrei, de frumusețea stâncilor înverzite cu mușchi de pădure, de cascada de pe pârâul Cerdac”. Din descrierile lor mai aflăm că arboretul este deosebit de valoros ca ecosistem și are în compoziție, frecvent, arbori de brad și fag cu diametru de peste 80 cm și înălțimi de peste 35 m. Arboretele au valoare ridicată de conservare, prin caracteristicile pădurilor primare, și asigură un rol hidrologic în bazinul de recepție a pârâului Doftenița. În aceste păduri sunt numeroase bârloage de urs și frecvent se întâlnesc urme de urs, lup, râs, mistreț și cerb.
În această pădure sunt habitate diversificate și biocenoze complexe, care necesită a fi conservate prin excluderea intervenției umane.
Pădurea cu bârloage
Despre aceleași păduri băcăuane vorbește și Andrada Radu, specialist în comunicare online la Greenpeace România. „Ar trebui sa fim mândri că încă se mai găsesc în Bacău asemenea păduri. Dar, toate pădurile documentate de noi sunt în afara parcurilor naturale sau a orcărei alte protecții. De aceasta este important să mediatizăm aceste păduri și să punem un pic de presiune pe autorități să le acorde o protecție adecvată, conform legislației Europene”.
Pădurile virgine din județul Bacău sunt în concentrație mai mare decât media altor județe din Moldova, unde multe dintre aceste păduri au fost pierdute. Agent Green cere, astfel, Ministerului Mediului să urgenteze realizarea Catalogului Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine și să se implice activ în protecția și promovarea acestor zone unice în Europa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu