duminică, 23 octombrie 2016

În pat cu Fiscul



O declarație făcută cu puțin timp în urmă, oficial, de actualul președinte al ANAF a atras atenția multora dintre noi, pentru că vizează modul în care Fiscul ar putea colecta, în viitorul foarte apropiat, date de la contribuabili: pur și simplu automat, direct de la sursă, cu ajutorul tehnicii de calcul și a internetului. Metodele ultramoderne sunt deja testate în Occident, iar în cel mult zece ani ar putea fi generalizate.
Nimic surprinzător, la ce viteză are progresul tehnologic astăzi, și nimic ilegal dacă înțelegem că fiscalitatea este, în sine, o normalitate în societate.
Ceva nelalocul lui apare, însă, dacă te gândești la câtă intimitate, de orice fel, mai poți avea în zilele noastre, iar comportamentul fiscal al oricărui cetățean are și o astfel de componentă personală. Pentru că ține de conștiință, iar libertatea de conștiință este garantată, în democrație, de însăși Legea fundamentală.
Altfel spus, dacă nu vei fi atent cu cine și cu ce lucrezi, te poți trezi, după modelul celebrului film „Sleeping with the Enemy” (În pat cu dușmanul), chiar cu Fiscul în pat. Casa fiscală de marcat, cardul de cumpărături, tranzacțiile bancare și altele asemenea vor transmite din ce în ce mai multe date chiar în momentul în care le folosești.
În țările dezvoltate așa ceva a devenit, în mare parte, de mult o realitate. La noi, lucrurile abia intră pe făgaș, dar procedeu a început. Din acest an, de exemplu, ANAF primește zilnic de la bănci liste cu persoane care umblă în propriile conturi. Se dau și date personale, identitare.  
„Amenințarea” președintelui ANAF că Fiscul va prelua direct rapoartele financiare pe care acum o armată de contabili le întocmesc și le depun nu mai este decât o „atenționare” că digitalizarea, robotizarea, ne vor prelua o bună parte din activitate. Direct de la noi din casă sau chiar din pat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu