marți, 18 octombrie 2016

A început sarabanda promisiunilor electorale



Oricât ar fi de arătați cu degetul pentru promisiunile adesea deșarte pe care le fac mai ales în campaniile electorale, politicienii de oriunde ar fi ei nu se vor lăsa de acest obicei. În fond, fără să promită ceva nu ar mai fi vizibili și, paradoxal, nici credibili ca oameni care merită să ne conducă. Ținta jocului este ca ei să convingă tot mai mulți electori, pentru mai multe voturi. Ce va fi după alegeri, Dumnezeu cu mila!
De la o vreme, însă, votanții și-au cam pierdut încrederea, dar succesul candidaților în alegeri ține tot de „originalitatea” promisiunilor făcute. Că se numesc proiecte, masterplanuri, planuri naționale sau oricum li se mai spun, promisiunile se cantonează de fiecare dată într-un areal anume.
Anul acesta, înaintea alegerilor generale se pare că cel mai vizat areal este cel al nivelului de trai. Cu atât mai mult promisiunile au un caracter populist și, deci, fără susținere practică.
De exemplu: persoanele cu funcții bugetare în sănătate să primească pentru condiții deosebit de periculoase un spor de 45-48% din salariul de bază, iar pentru asistența medicală de urgență și transport sanitar, sporul să fie 60% din salariul de bază sau chiar un salariu complet.
Sau: persoanele care au locuri de muncă sau operațiuni deosebit de periculoase primesc un spor de până la 50%.
Ori: pensii mărite cu 23%, de la 1 ianuarie 2017. Și tot așa…
Analiștii fenomenului spun și în acest an că orice măsuri de eliminare completă a unor taxe sau impozite începând cu 2017 intră la categoria lipsei de predictibilitate fiscală, iar măsuri de acest fel se aplică în mod corect numai după studii care demonstrează că există buget care poate echilibra și susține astfel de schimbări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu