miercuri, 3 august 2016

Mai puține carnivore în pădurile băcăuane


Ursus arctos - ursul brun

Situația comparativă pentru anii 2015 - 2016 în evaluarea speciilor de carnivore strict protejate (urs, lup, râs, pisică sălbatică) de pe teritoriul județului Bacău relevă o tendință de scădere a populațiilor de urs, lup și râs.

Efectivele de urs brun (Ursus arctos) sunt în scădere pe majoritatea fondurilor cinegetice, iar la nivel de județ se înregistrează o reducere cu 1,33%. Pentru populațiile de lup (Canis lupus) s-a constatat, de asemenea, o ușoară scădere a efectivelor, de 0,61%. Populațiile de pisică sălbatică (Felis silvestris) sunt deocamdată în echilibru, iar populațiile de râs (Lynx lynx) nu înregistrează creșteri semnificative, cu toate că începând cu anul 2012 vânătoarea acestei specii a fost strict interzisă. Cauzele posible – spun evaluatorii - sunt comportamentul solitar și arealul vast de care are nevoie râsul pentru hrănire, areal care a fost redus semnificativ de activitățile umane.
Evaluarea populațiilor speciilor de carnivore strict protejate a avut loc în perioada 30 martie - 20 mai și a fost realizată de gestionarii fondurilor cinegetice împreună cu reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului Bacău, ai Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Bacău, ai Gărzii Forestiere și ai Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice.
Lynx lynx - râsul
Evaluarea din acest an a adus câteva elemente de noutate, în sensul că întreaga suprafață a județului a fost împărțită în cuadrate cu latura de 10/10 km, care au fost suprapuse peste limitele fondurilor cinegetice. „Într-un grup de lucru organizat la Agenția pentru Protecția Mediului Bacău împreună cu reprezentanții fondurilor cinegetice – spune directorul executiv al instituției, Paul Toderică -, în interiorul fiecărui cuadrat, s-au stabilit cel puțin trei transecte a câte trei km pe drumuri forestiere, drumuri de exploatare, culmi și văi principale. Evaluarea urmelor sau a semnelor de prezență pe aceste transecte s-a efectuat simultan pentru toți gestionarii, astfel încât s-a evitat dubla înregistrare a exemplarelor aflate în deplasare de pe un fond cinegetic pe altul”.
Situațiile centralizate la nivel de județ au fost înaintate Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, împreună cu propuneri de plafon maxim de intervenție. „Propunerile de plafon maxim de intervenție - a precizat Paul Toderică - au avut la bază situația efectivelor reale comparativ cu cele optime, tendința și structura populației, inclusiv nivelul pagubelor înregistrate”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu