sâmbătă, 6 august 2016

Ceremonial militar-religios la Cimitirul internațional al ostașilor căzuți în Primul Război Mondial din Comănești



  • evenimentul a deschis suita de manifestări „Zilele orașului Comănești 2016”, organizată în perioada 5 – 7 august



„Zilele orașului Comănești 2016”, manifestare organizată an de an de Primăria localității, a debutat și în acest an cu ceremonialul militar și religios  de comemorare a ostașilor căzuți în Primul Război Mondial, care s-a desfășurat, vineri, 5 august, la Cimitirul Internațional, locul în care sunt înmormântați 3.007 foști combatanți români, ruși, maghiari, austrieci și germani. Se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în prima conflagrație mondială, iar ceremonialul a fost dedicat acestui centenar. Primăria orașului a invitat la acest eveniment reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, ai autorităților județene, cât și atașații militari ai ambasadelor Austriei, Germaniei, Rusiei și Ungariei la București. Zeci de coroane de flori au fost depuse, astfel, la mormintele eroilor.
,,Zona orașului Comănești – a spus primarul Viorel Miron - a fost locul unde în Primul Război Mondial s-au dus crâncene lupte care au făcut numeroase victime în rândul tuturor armatelor care s-au înfruntat. Au fost victime comune ale unei confruntări nedrepte, iar localnicii au crezut de cuviință, ca un semn de împăcare, dar și ecou în timp pentru ceea ce aduce tragic războiul, să-i înmormânteze împreună”.
La debutul ceremoniei, Garda de Onoare a prezentat onorul, apoi un sobor de 30 de preoți a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor. Pe catargele cimitirului au fost ridicate, în acordurile imnurileor naționale și al imnului Uniunii Europene, drapelele Austriei, Germaniei, Rusiei, Ungariei și al UE. Depunerea coroanelor de flori a început cu cele din partea Parlamentului României, ambasadelor Austriei, Germaniei, Rusiei și Ungariei la București, Ministerului Apărării Naționale, autorităților județene și locale băcăuane, și a continuat cu cele ale unor firme și instituții din Comănești.
„Prin acest ceremonial – a spus în alocuțiunea sa președintele Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu -, vrem să dovedim că suntem o națiune civilizată, un popor care își asumă istoria, cu toate faptele lui bune ori mai puțin bune, asumarea trecutului fiind o dovadă de tărie, de maturitate și de responsabilitate. Este acum o întâlnire cu trecutul, o zi a demnității, dar și speranța pentru viitor, într-o lume grăbită care trebuie să ia aminte la ceea ce a fost tulbure și greșit, dar și la istoria românească plină de fapte mărețe, de eroi simpli din popor, care au știut să lupte pentru țară, în fața cărora ne plecăm frunțile pentru a păstra în amintire jertfa lor. Faptele lor de vitejie să ne fie călăuză în viitor”.
În Cimitirul Internațional din Comănești sunt înmormântați 169 de militari români, 191 austrieci, 46 germani, 370 maghiari, 2.142 ruși, dar și trupurile a 89 combatanți necunoscuți.
Suita de evenimente „Zilele orașului Comănești” cuprinde, între altele, lucrările Simpozionul științific Internațional ,,Dimitrie Ghika - In memoriam”, la care vor fi prezenți membri ai Academiei Române, istorici militari și civili și profesori universitari.
Weekendul săptămânii este dedicat și concertelor. Pe scenele montate pe dealul Galionului vor urca Trupele Vama și Zdob și Zdub, tarafului Cleante și interpreților Nicoleta Nucă, Sore, Vescan, Mioara Velicu și Ionuț Dolănescu.
Sâmbătă seară, după spectacol, localnicii și oaspeții lor vor urmări meciul de retragere din activitatea sportivă a luptătorului de K1 Ionuț Iftimoaie, în Gala Superkombat cu 14 meciuri, în care  îl va întâlni pe campionul mondial, spaniolul Jorge Loren. Suita de evenimente se va încheia în noaptea de sâmbătă spre duminică cu un uriaș foc de tabără.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu