duminică, 7 august 2016

Ionuț Iftimoaie s-a retrase din activitatea sportivă ca un supererou


  • zeci de mii de comăneșteni și oameni veniți din toată țara l-au susținut la meciul de adio, în care a preluat de la Jorge Loren centura de campion mondial la Superkombat

Cunoscutul luptător K1 Ionuț Iftimoaie, supranumit și Rocky al sportului românesc, a cucerit centura mondială la categoria Super Cruiser (95 kg) în ultimul meci al carierei sale. Meciul a avut loc în cadrul Galei Superkombat Komanesti, organizată chiar în orașul în care s-a născut și în care trăiește Ionuț Iftimoaie, un eveniment grandios, la care au participat zeci de sportivi din patru țări, dar și 30.000 de spectatori (după aprecierile organizatorilor).

Gala Superkombat a avut loc sâmbătă seara (6 august) pe Dealului Galion, din Comănești, locul special amenajat de Primărie (unul dintre principalii susținători ai evenimentului) pentru serbările câmpenești ale comăneștenilor de peste an. De dimineață și chiar cu o zi înainte, zona a fost asaltată de localnici și de oameni veniți din multe localități învecinate, iar unii și-au instalat acolo corturi pentru un veritabil week-end la sărbătoarea „Zilele orașului Comănești”, în care era programată și Gala Superkombat.

Supergală sportivă de talie mondială

Ionuț Iftimoaie a luptat, în meciul său de adio, cu un campion de talie mondială, spaniolul Jorje Loren, dar disputa lor sportivă a fost precedată de meciuri demonstrative și de meciuri Super Fight, în care s-au întrecut sportivi din România, din Italia, din Germania, Anglia și din Croația.
Spectacolul din ringul sportivilor a fost permanent dublat de unul al spectatorilor aflați în perimetrul amenajat special pentru Gală, dar și pe tot platoul frământat al Dealului Galion. Mulți dintre spectatori erau veniți „în echipă”, colegi de serviciu și membrii familiilor sau poate doar prieteni și cunoștințe din Comănești și din alte localități. Ei au scandat mereu în favoarea sportivilor români, însă punctul culminant a fost atunci când a fost anunțată, spre miezul nopții, confruntarea dintre Ionuț Iftimoaie și Jorge Loren.

Întâlnire de grad zero

Meciul, o veritabilă întâlnire sportivă de grad zero, a fost precedată și de intonarea imnurilor de stat ale României și Spaniei, românii din tribune și cei de pe întregul platou Galion fiind la unison, în cântec, alături de însuși eroul serii, Ionuț Iftimoaie.
Ionuț a început foarte hotărât meciul, agresiv, cu lovituri directe și precise în special în zona feței. Chiar din prima repriză a fost confirmată intenția sa de a ieși învingător. Repriza a doua a fost chiar una dramatică, atunci când Ionuț a căzut pentru numai o fracțiune de secundă în genunchi, dar sportivul a continuat să aplice procedee tehnice cu piciorul drept și de genunchi. Ionuț a fost vioi în ring, s-a deplasat continuu și i-a impus respect adversarului. La final, în uralele susținătorilor săi, arbitrii-judecători l-au declarat în unanimitate învingător. Centura de campion mondial i-a revenit.

Lacrimile de adio au udat fața victoriei

Momentele de final au fost absolut tensionate de emoții, cele mai mari fiind chiar din partea lui Ionuț Iftimoaie, care s-a îmbrățișat în repetate rânduri cu Jorje Loren, căruia i-a mulțumit pentru companie. Pe fața sportivului nostru am încercat să văd lachimi, pentru că părea să nu-și mai stăpânească emoția, dar erau greu de distins pentru că Ionuț, după efortul depus, era lac de transpirație. Nu a uitat totuși să se învăluie în drapelul românesc, așa cum a procedat și adversarul său, care a scos la iveală drapelul Spaniei. Ionuț a mai avut putere să se adreseze tuturor celor prezenți, cu glasul aproape sugrumat de emoție. „Vă spun din suflet – adeclarat sportivul -, m-am pregătit pentru acest meci timp de șase luni, am slăbit 11 kilograme pentru a mă prezenta în fața dumneavoastră în cele mai bune condiții. Vă mulțumesc că m-ați susținut pentru a obține această victorie frumoasă!”.
Impresionante au fost, pe tot parcursul meciului, dar și în momentele de după acesta, acordurile ritmice ale toboșarilor din trupele de ursari de pe Valea Trotușului, bine cunoscute și de băcăuani, dar și de toți locuitorii orașelor din județul Bacău și chiar din marile orașe ale țării. Ursarii au transmis, astfel, forța proverbială a regelui pădurii de la noi sportivului care a devenit un idol pentru toți.

Ionuț rămâne un comăneștean convins

Între cei doi sportivi, Eduard Irimia, președintele Superkombat,
și primarul Comăneștiului, Viorel Miron
Vineri, 5 august, la Hotelul Perla, din stațiunea Slănic Moldova, la „Proba cântarului oficial” pentru sportivii înscriși la Gală, Ionuț Iftimoaie a transmis, de asemenea, un mesaj comăneștenilor. „Tot ceea ce sunt eu în acest moment – a spus sportivul de performanță -, tot ceea ce am datorez acestui minunat sport. Este atât de plăcut pentru un sportiv care activează în străinătate să poată să aibă plăcerera, chiar marele noroc, binecuvântarea să lupte în fața publicului de acasă. Eu am marele noroc să am o familie minunată și o carieră frumoasă, dar și marea posibilitate să fac ultimul meci. Toate se întâmplă la timpul lor, iar pentru mine acum se întâmplă ceea ce îmi doream de mult. Nu puteam să-mi închei cariera decât acasă, în România, alături de publicul meu minunat. România este casa mea, dar Valea Trotușului și orașul Comănești au oameni minunați care, zi de zi, îmi oferă foarte multă căldură.”
Gala Superkombat a putut fi urmărită în direct pe mai multe canale tv online și chiar pe cunoscutul canal Eurosport, astfel încât a fost văzută în 95 de țări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu