sâmbătă, 27 august 2016

Chimcomplex rămâne interesată de vânzarea Oltchim, dar nu în orice condiții





Oltchim 

Societatea Chimcomplex Borzești este interesată în continuare de preluarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, dar are trei observații asupra modului în care se intenționează vânzarea pe nouă grupe de active ale acestuia către unul sau mai mulți investitori. Scrisorile de intenție ale investitorilor sunt așteptate până la 30 septembrie.

„Tranzacția – spune președintele Consiliului de Administrație al societății, Virgiliu Băncilă - trebuie făcută și în interesul Oltchim, dar și al vânzătorului și al cumpărătorului. Este bine că se încearcă vânzarea pe grupe de active, dar dacă într-adevăr se dorește ca aceasta să fie un succes este necesar să se rezolve de la început câteva probleme”.
Astfel, Chimcomplex propune ca gruparea activelor să se facă pe principiul funcționalității lor, iar grupele formate să constituie entități funcționale tehnologic. În al doilea rând, vânzătorul trebuie să ofere și soluții pentru ca problemele de mediu preluate de cumpărător să poată fi eșalonate într-un  timp rezonabil; altfel, activele nu pot fi valorificate și niciun cumpărător nu le va prelua fără garanția valorificării prin punerea lor în funcțiune. De asemenea, prețul de plecare al vânzării/licitațiilor trebuie să fie unul realist, să țină cont de uzura fizică și morală a activelor; iar pentru a stabiliza, consolida și dezvolta societatea sunt necesare investiții imediate.
Chimcomplex are o experiență de peste 60 de ani în același domeniu cu al Oltchim, a obținut rezultate remarcabile, are toate atuurile pentru relansarea cu succes a combinatului vâlcean, are parteneri importanți, dar și finanțarea necesară achiziției activelor. În ultimii trei ani, societatea din Borzești a depus trei oferte de cumpărare a Oltchim, iar prin corespondența cu autoritățile responsabile (administratori judiciari, creditori, minister) a arătat că întârzierea procesului de vânzare este în detrimentul tuturor. 

„Prin achiziția activelor de la Oltchim vrem să constituim Compania Română de Chimie pe nucleul format din Chimcomplex și Oltchim. Sinergia celor două combinate și investițiile preconizate vor crea o corporație puternica în România. Aceasta va valorifica superior resursele țării: materii prime, personal instruit, piață și tehnologie. Pe de altă parte, urmărim și evoluțiile din industria chimică din țările vecine; suntem interesați și am avut contacte cu autoritățile din Ucraina pentru a ne implica în programul de privatizare lansat în această țară.”
Dr. ing. Virgiliu Băncilă, președintele CA al Chimcomplex

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu