miercuri, 27 iulie 2016

De trei luni, băcăuanii își achită sistematic restanțele bancare



După trei luni de creștere consecutivă a restanțelor bancare (ianuarie, februarie și martie), băcăuanii aproape au egalat performanța reducerii datoriilor în bănci din ultimele patru luni ale anului 2015, pentru că în aprilie, mai și iunie din acest an acestea au scăzut cu aproape 78 de milioane de lei. Media lunară a fost de aproape 26 de milioane. Valoarea restanțelor a rămas, astfel, la numai 183 de milioane de lei, nemaiadusă la un nivel atât de mic din anul 2010.

Numai în luna iunie - conform raportului făcut public de Banca Națională a României -, restanțele au fost în scădere față de luna precedentă cu aproape 40 de milioane de lei. Băcăuanii aveau, însă, și la final de iunie  mai mulți bani în băncile comerciale, comparativ cu luna mai, iar nivelul atins de economii în mai și iunie a fost cel mai mare din toate timpurile, de peste 9,2 miliarde de lei lunar.
Și volumul creditelor a revenit pe creștere în iunie, cu peste șapte milioane de lei, dar nu a mai atins recordul lunii mai, de peste 77 de milioane. Creditele contractate au fost de aproape 3,53 de miliarde de lei în luna iunie. Băcăuanii au solicitat băncilor credite în lei de aproape 2,3 miliarde de lei (în creștere), iar în valută la echivalentul a 1,25 de miliarde de lei (în scădere). Creditele restante rămân, în continuare, mult mai mici decât economiile, dar de 4,85 de ori mai mari decât cele din luna octombrie 2008 (adică față de începutul crizei economice), când au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de înțeles că rezidenții au cel mai mare volum de credite, de aproape 1,26 de miliarde de lei, pe când nerezidenții stau la peste 942 de milioane de lei.
Valoarea creditelor de consum a ajuns la peste 275 de milioane de lei (în scădere), iar a creditelor pentru locuințe la aproape 431 de milioane de lei (tot în scădere).
În Regiunea Nord-Est, ponderea restanțelor în total credite acordate băcăuanilor a scăzut la cel mai mic nivel în ultimele 12 luni și rămâne cea mai scăzută între celelalte județe, de numai 5,18%, sub nivelul regional de 6,66%. Județul Botoșani ocupă poziția a doua la acest capitol, cu 5,59%. Ponderea cea mai mare o au restanțele înregistrate în județul Vaslui (12,70%), dar în volum cele mai mari restanțe rămân cele din județul Iași, de peste 456 de milioane de lei, însă și volumul creditelor este cel mai mare în Iași, de aproape 7,7 miliarde de lei. Valorile, în volum, pentru județul Bacău sunt aproape la jumătatea celor din Iași.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu