joi, 16 iunie 2016

Seminar zonal pe tema elaborării planurilor de calitate a aerului



Obligativitatea autorităților publice locale de a elabora planurile de calitate a aerului, modul de colaborare cu autoritatea de stat în domeniu, cu instituțiile de mediu și cu firmele de consultanță a făcut, joi, 16 iunie, tema unui seminar zonal organizat în Bacău pentru județele și localitățile din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est.

Reprezentanți ai agențiilor de mediu din aceste județe, ale unor primării și consilii județene, dar și ai firmelor de consultanță (prea puțini la număr față de amploarea acțiunii!) s-au întâlnit, astfel, cu secretarul de stat Ioan Gherheș, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), cu Dorina Mocanu, director general în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), cu Octavian Pătrașcu și Corina Lupu, directori generali în ANPM. Seminarul a fost organizat de ANPM, împreună cu MMAP și în parteneriat cu Asociația Română de Mediu și cu Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.
Participanții au dezbătut și legislația care prevede obligativitatea administrației publice locale de a elabora planuri de calitate și de menținere a calității aerului, iar reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor au adus clarificări privind prevederile legale în domeniu. În cadrul sesiunii au fost dezbătute studii de caz privind atât planul de calitate a aerului, cât și planul de menținere a calității aerului, aflate deja în fază avansată de elaborare la fiecare autoritate locală. Prezentările au făcut referire la cele două regiuni de dezvoltare, dar și la planurile de calitate elaborate de municipiul București și de județul Maramureș.
De la autoritățile locale, respectiv primăriile și consiliile județene, se așteaptă ca toate planurile de calitate a aerului să fie finalizate până la sfârșitul acestui an.

„Dacă părțile implicate în efortul elaborării planurilor de calitate a aerului și de menținere a calității aerului nu se adună și nu se ascultă reciproc, orice dialog ulterior va fi pierdere de vreme. Noi vom continua, deci, acest tip de întâlniri, de dezbateri, cu participarea instituțiilor de profil - autorități, instituții și operatori. Ideea este ca toți să-și cunoască poziția și tipul de relație cu celelalte părți. La primul seminar, de la Alba Iulia, am constatat că noi, părțile implicate, avem terminologii și concepte paralele. Autoritatea așteaptă o arbodare, consultantul a înțeles în felul lui, dar el rezolvă pentru primărie și consiliul județean partea tehnică a planului de calitate a aerului, de care până la urmă acestea din urmă răspund.”
Ioan Ghergheș, secretar de stat, președintele ANMP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu