miercuri, 6 aprilie 2016

Protest spontan la Rafo. Salariații au vorbit cu directorul general




Revenirea la Rafo One[ti a directorului general al acesteia, Miroslav Dermendjiev, mar]i, 5 aprilie, a declan[at o nou\ ac]iune de protest a salaria]ilor, de aceast\ dat\ spontan\. Aceasta este prima ac]iune de acest fel dup\ suspendarea, pe 30 martie, a seriei de proteste la adresa ac]ionariatului [i a administra]iei rafin\riei vizavi de restan]ele salariale `nregistrate de la `nceputul anului. Salaria]ii purtau pancarte pe care, `n limba rus\ [i `n limba român\, i se cereau ac]ionarului majoritar, Iacov Goldovskiy, salariile restante. „Goldovskiy, d\-ne banii no[tri!” [i „Goldovskiy, e[ti falit?” – scria pe unele dintre pancarte.

„Directorul general – ne-a declarat pre[edintele Sindicatului Rafinorul, Ion Marian – i-a invitat pe membrii consiliului organiza]iei noastre la o `ntâlnire. Dup\ aproape dou\ ore de discu]ii, r\mase f\r\ niciun rezultat concret cu privire la solicit\rile salaria]ilor, `n fa]a pavilionului administrativ au venit s\ protesteze peste 100 de oameni. Dup\ ce le-am prezentat cele discutate cu administratorii, salaria]ii au solicitat s\ vin\ directorul general `n mijlocul lor, iar acesta a acceptat”.
Salaria]ii, a aflat Dermendjiev, se tem c\ intrarea `n faliment a soiet\]ii va elimina m\sura din Contractul Colectiv de Munc\ de a li se pl\ti câte 12 salarii minime pe economie dac\ vor fi concedia]i. Oamenii au mai repro[at [i lipsa total\ de reac]ie a ac]ionarului majoritar, respectiv Petrochemical Holding, al c\rui pre[edinte este Iacov Goldovskiy, de a veni `n mijlocul salaria]ilor sau de a da un r\spuns la adresele emise de organiza]ia de sindicat.
~n fa]a salaria]ilor, directorul general a prezentat imposibilitatea achit\rii drepturilor de natur\ salarial\, sub motiva]ia refuzului ac]ionarului majoritar de a mai sus]ine financiar costurile rafin\riei [i ca urmare a sechestrului asigur\tor instituit de ANAF asupra bunurilor mobile [i immobile ale Rafo. De asemenea, a amintit de prelungirea permanent\ de c\tre ac]ionarul majoritar a unor negocieri de parteneriat pentru finan]are sau vânzarea rafin\riei, dar a vorbit [i despre imposibilitatea disponibiliz\rii salaria]ilor cu salarii compensatorii, ca urmare a convoc\rii AGA [i a solicit\rii falimentului.
~n final, Dermendjiev a precizat c\ func]ie de hot\rârea pe care o va adopta AGA, pe de o parte, [i `n func]ie de ridicarea sechestrului, pe de alt\ parte, angaja]ii `[i vor putea primi totu[i, mai repede sau mai târziu, lefurile.
Salaria]ii au transmis, `ns\, c\ vor reveni cu to]ii la Rafo pe 20 aprilie, de la ora 10,00, atunci când va avea loc AGA.

„Conducerea organiza]iei de sindicat va solicita Ministerului de Finan]e, respectiv la ANAF, ridicarea par]ial\ a sechestrului asigur\tor pe un grup de sta]ii de carburan]i ale Rafo, pentru a putea fi valorificate, reu[indu-se astfel achitarea unor drepturi salariale [i a impozitului la bugetul de stat aferent salariilor”.
Ion Marian, liderul Sindicatului Rafinorul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu