miercuri, 6 aprilie 2016

Cum a ajuns Rafo Onești pe malul Canalului Panama



Numele societății Rafo Onești apare, de câteva zile, în aproape toate știrile stau articolele despre ceea ce se numește deja „Afacerea Panama Papers” – scurgerea a milioane de documente despre off-shore -uri din Panama, prin care se presupune că mii de miliardari și milionari ai lumii ar fi ocolit sistemele fiscale din țările lor de origine. Pe lista unor asemenea îmbogățiți ar fi și 100 de nume din România, între care vreo două sau trei care au legătură cu destinul societății Rafo sau chiar cu al Rafinăriei Dărmănești.
La noi, autoritățile de resort au și anunțat că se ocupă avan de lista celor 100. Deci, vor ajunge din nou și la Rafo.
Spun „din nou” pentru că rafinăria din Onești tocmai face obiectul unei măsuri luată de ANAF, prin sechestrul pus de aceasta pe activele ei în cazul Ovidiu Tender, omul de afaceri prins cu afaceri necurate și condmnat la ani grei de temniță, care ar avea legături și cu Rafo. Pentru că Tender deține acolo 2,7% din acțiuni. Sechestrul a determinat, deja, reacția dură a acționarului majoritar, care a oprit total finanțarea în rafinărie, iar cei 395 de salariați se văd acum și cu sabia falimentului deasupra capetelor, nu doar cu salariile neplătite.
Are Panama Papers o legătură directă cu Rafo? Nu s-a demonstrat încă. S-a spus doar că celebrul Corneliu Iacubov și un afacerist evreu, Benjamin Steinmetz, dar și Frank Timiș (cel cu aurul de la Roșia Montană), care au deținut afacerea Rafo (separat) sunt pe listele din Panama. Adică au recurs la off-shore – uri cândva. Poate și pentru a devaliza rafinăria oneșteană. Poate.
Da, toți trei au apelat la asemenea stratageme. Ba, mai mult, privatizarea Rafo, pe vremea lui Iacubov, s-a făcut tot prin preluarea ei de către un consorțiu din care făcea parte și firma Canyon Servicos. Nimeni nu auzise de ea. Am fost la evenimentul de semnare a contractului de privatizare, organizat în București. Eram acolo mai ales ziariști: toți din Capitală, doar eu din Provincie. Ne așteptam să-l vedem pe Iacubov. Dar în locul lui au venit alți doi, Eugen Poenaru, de la firma Imperial Oil, și Attila Kovacs, de la Canyon. Ei au semnat contractul cu Ovidiu Mușetescu, directorul Autorității pentru Privatizare APAPS! Să fi fost Canyon un off-shore? Să fi fost din Panama? Puțin probabil, ba chiar se spune că Iacubov a avut alte interese în acest sens, pentru alte preluări de active.
Dar, cine mai știe pe unde s-au încurcat ițele și, astfel, Rafo a ajuns și pe malul canalului Panama.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu