luni, 4 aprilie 2016

Campanie de împădurire în comuna Măgura



Pitoreasca Vale a Negelului, aproape de izvoarele cunoscutului pârâu care străbate comuna Măgura și Bacăul, a fost mai animată joi, 31 martie, ca oricând. Câteva zeci de tineri din Grupul de cercetași „Sf. Nicolae” de la Colegiul Național Tehnic „N. V. Carpen”, condus de părintele Florentin Vornicelu, voluntari ai Asociației „Iubim natura”, din Bacău, și elevi din comuna Măgura (Școala Gimnazială „Emil Brăescu”) au venit să planteze sute de puieți de paltin de munte într-un gol de pădure din punctul Valea Seacă. Lor li s-au alăturat primarul și viceprimarul comunei Măgura, Constantin Trăistaru, respectiv Iordache Costraș, dar și un corp de silvicultori, conduși de șeful compartimentului Împăduriri al Direcției Silvice Bacău, Alexandru Roșca, și de șeful Ocolului silvic Bacău, Valentin Ioniță, precum și de responsabilul pentru cultura și refacerea pădurilor Viorel Apopei, din Direcția Silvică.
Inginerul pentru cultura și refacerea pădurilor Viorel Apopei i-a instruit pe tineri cum trebuie plantat corect un arbore și a precizat că acțiunea de la Măgura nu a fost singura de acest fel până acum. „Am plantat deja – a spus Viorel Apopei – alți arbori, pe 28 de hectare. Lumea vorbește, îndeosebi de tăierea fără rost a pădurii, dar trebuie știut că noi, ocoalele silvice, ne ocupăm și de împăduriri, artificiale sau naturale. Pădurea este îngrijită și crește cu roua sufletului omenesc, așa cum spunea un mare gânditor. Și ceea ce am făcut acum prin acțiunea de la Măgura a fost tot în acest spirit”.
În acest an, în județ vor fi operate regenerări naturale pe 360 ha, regenerări artificiale (plantări) pe 130 ha, completări de culturi pe 67 ha și refacerea culturilor calamitate în anul 2015 pe 15 ha. Cele peste un milion de plante aduse la plantări vor fi puieți de brad, de larice, de molid, de pin silvestru, de gorun, de stejar pedunculat, de plop, de salcâm și de fag, de cireș, de frasin și de paltin. Circa 5.000 de puieți vor fi din specii de amestec.

„În fiecare an, în perioada 15 martie – 15 aprilie, organizăm campania «Luna plantării arborilor». Și anul acesta organizăm acțiuni de popularizare a importanței păstrării întregului fond forestier, dar și activități de plantare de puieți, de igienizare a lizierelor de pădure, de înfrumusețare a spațiilor verzi din localitățile județului. Pe 21 martie am marcat deja Ziua Internațională a Pădurilor, sărbătoare ajunsă la ediția a patra, pentru care Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) a sugerat ca temă «Pădurea și apa», pentru că pădurea este sursă de echilibru hidrologic”.
Alexandru Roșca, șeful compartimentului Împăduriri al Direcției Silvice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu