Proprietarii
și administratorii de restaurnate și hoteluri au fost băgați în priză, până după
Anul Nou, de finanțiști. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) tocmai
a anunțat că în perioada 31 decembrie – 5 ianuarie inspectorii antifraudă vor
controla, în toată țara, localurile care organizează petreceri de revelion.
Toate resursele operative și materiale implicate, până acum, în verificarea
centrelor engros vor fi relocate într-o nouă operațiune, denumită
"Revelion 2016".
Nu
știu dacă petrecăreții vor vedea picior de inspector pe ringul de dans, sau dacă
la masa de Revelion vor putea ciocni o cupă de șampanie cu un astfel de
personaj, dar cert este că inspectorii vor călca sistematic localurile de pe
listă. Doamne ferește, nu chiar la cumpăna dintre ani, dar înainte și după
eveniment este timp berechet de controale încrucișate. Pentru că ANAF spune că urmărește
verificarea modului în care operatorii economici au înregistrat sumele încasate
pentru pachetele de revelion vândute, precum și încasările din seara de
revelion care nu au fost prinse în aceste pachete. Și mai spune că acțiunea se
bazează pe monitorizarea ofertelor organizatorilor. De aceea, conform unui
principiu regăsit în celebra Strategie ANAF pentru perioada 2013 – 2017, se începe
din etapa de predocumentare, iar pe baza datelor din surse deschise și proprii
legate de capacitatea localurilor, de numărul pachetelor oferite la vânzare, de
cuantumul aprovizionărilor și de înregistrarea acestora în evidențele
contabile, s-a alcătuit deja profilul de risc și eșantionul de verificat.
Ehei,
pe la câte revelioane cu mult public am fost, și la noi și pe meleaguri mai îndepărtate,
unde chiar am urat „La mulți ani!” câte unui amploiat de la Fisc
„demilitarizat”, vecin de masă, dar niciodată nu l-am întrebat de taxe și
impozite și, mai ales, de controale inopinate. Pentru că pe vremea aceea nu se
punea problema DNA-ului, bau-baul de astăzi de speriat contribuabilul.
Acum, până una-alta, vai de negustorii care au dosit de Fisc
niscaiva încasări de Revelion. Dar și de petrecăreții care s-ar putea să găsească
ușa închisă la hotel sau la restaurant, dacă lucrurile au mers prea departe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu