sâmbătă, 14 noiembrie 2015

Baloane albastre pe cerul Bacăului, de Ziua Mondială a Diabetului



Mohorât încă de dimineață, cerul Bacăului s-a înseninat instantaneu sâmbătă, 14 noiembrie, aproape de ora prânzului, atunci când un grup numeros de copii au slobozit în aer zeci de baloane albastre. S-a întâmplat în Piața Tricolorului, pe platoul dintre Casa de Cultură și Palatul Prefecturii, unde Lions Club Moldova a organizat, ca în fiecare an de 14 noiembrie, împreună cu copiii, o manifestare dedicată Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat. De această dată, partenerii membrilor clubului au fost copii din centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău.
„Acțiunea dedicată Zilei Diabetului – ne-a spus Dan Dumitrașcu, coordonator personal de specialitate la Centrul rezidențial Pro Familia - este foarte bine venită pentru copiii din centrele rezidențiale, dar și pentru cei din familii, pentru că îi sensibilizează în sensul de a preveni îmbolnăvirile, dar și de a învăța să se îngrijească de sănătate sau de a aplica un tratament medical atunci când se impune. Scopul nostru este să creștem copii sănătoși, dar care să și conștientizeze ce înseamnă boala, tratamentul medical sau, în general, problemele medicale.”

Din anul 2007, 14 noiembrie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat, zi oficială a Națiunilor Unite, ziua în care s-a născut Frederick Grant Banting, unul dintre descoperitorii insulinei. Circa 1,5 milioane de români suferă de diabet și peste 100.000 sunt dependenți de insulină. Diabetul zaharat este o afecțiune invalidantă și intens consumatoare de resurse, țara noastră situandu-se pe locul al nouălea în Europa, după numărul de pacienți. Numărul de adulți de la noi care suferă de diabet este peste media europeană și reprezintă circa 9,3% din totalul populației, față de 8,4% în Europa. „Acesta este și motivul pentru care Lions Club Moldova – a spus președintele în exercițiu al clubului, Florin Dimitriu – marchează an de an Ziua Mondială a Diabetului. Însă nu este singura acțiune dedicată acestei boli. Noi organizăm, tot anual, de peste 20 de ani, Tabăra de diabet pentru copiii imunodeficitari, în care ei învață că sunt oameni normali și că diabetul poate fi tratat.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu