miercuri, 1 august 2018

Trofeu pentru „Mugurașii Mănăstireni” la Festivalul Național de Folclor de la Eforie


Ansamblul folcloric „Mugurașii Mănăstireni”, din comuna Mănăstirea Cașin, s-a întors de la ediția a VI-a a Festivalului Național de Folclor din orașul Eforie cu un trofeu și cu o diplomă de excelență a retrospectivei „Cânt și joc pe plai dobrogean”. Festivalul este organizat an de an de Primăria și de Casa de Cultură ale orașului de la malul Mării Negre.

„Trofeul – am aflat de la prof. înv. primar Diana Apreotesei – au fost acordate pentru calitatea prestației ansamblului folcloric într-un program susținut seară de seară, timp de șase zile”.
Ansamblul folcloric „Mugurașii Mănăstireni” a luat naștere la începutul acestui an, la inițiativa instructorului Cristian Blănaru, fost dansator și asistent coregraf la Ansamblul folcloric „Doina Trotușului” din Onești, și a profesoarei Diana Apreotesei de la Școala Gimnazială „Regina Maria” din Mănăstirea Cașin. Inițiativa a fost sprijinită și de primarul Gabriel Apreotesei și de directorul școlii, Romeo Lupeș.
Ansamblul folcloric este format din circa 40 de elevi, împărțiți pe două grupe de vârstă, una între 7-10 ani, alta între 10-14 ani. „Proiectul – a precizat Diana Apreotesei – are ca scop transmiterea din generație în generație a portului, jocului și cântecului popular românesc de pe Valea Cașinului și din întreaga țară și formarea unui comportament artistic prietenos, sensibil, responsabil și creativ față de folclor, obiceiuri, tradiții și dansul popular”.
În perioada 16-22 iulie, copiii din ansamblu au fost într-o tabără de folclor de la Edineț (Republica Moldova), pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. Apoi s-au deplasat la Eforie Sud, unde au participat timp de o săptămână la restrospectiva Festivalului Național de Folclor. De acolo, au venit și au încântat întreaga adunare populară care a avut loc cu prilejul dezvelirii și sfințirii unui nou monument al eroilor în Mănăstirea Cașin.
La doar două luni de la înființare, în aprilie 2018, la concursul „Elevii au talent” organizat în Bacău, grupa de 7-10 ani a ansamblului folcloric mănăstirean a obținut Trofeul concursului, iar grupa de 10-14 ani Premiul I.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu