marți, 21 iulie 2015

Antreprenorii băcăuani sunt împoriva măsurilor din noul Cod fiscal



  • taxele și impozitele ar trebui modificate pentru a susține pe timp lung și dezvoltarea economică și viața firmelor mici și mijlocii – spune unul dintre reprezentanții acestui mediu
Ministrul Finanțelor Publice, domnul Eugen Teodorovici, susține, pe tema spinoasă a noului Cod fiscal, retrimis spre analiză în Parlament de președintele Klaus Iohannis, că România și-a făcut temele în materie de deficit bugetar mai devreme cu un an. Deci, o diminuare a taxelor și impozitelor, cum este propusă în varianta de aacum a proiectului noului Cod fiscal, nu poate impieta asupra bugetelor viitoare ale statului, ci poate fi chiar un factor de progres economic. Problema suscită mari discuții și în societatea civilă, dar mai ales în mediul de afaceri și economic. Unii sunt „pro”, alții „contra”. Cum văd antreprenorii de la noi această problemă?

Marin Mironeasa
Marin Mironeasa are o dublă calitate în mediul de afaceri. Este și antreprenor (și nu pentru o singură afacere), dar și președintele filialei Bacău a Uniunii Generale a Industriașilor din România – UGIR 1903. De pe aceste poziții, reprezentantul unei bune părți a antreprenorilor băcăuani crede că reducerile de taxe propuse de Guvern nu sunt o măsură potrivită în forma în care apar, pentru că nu ar duce la o dezvoltare reală a ceea ce este esențial pentru o economie națională: dezvoltarea măcar în paralel cu creșterea puterii de cumpărare a populației a producției de bunuri materiale și servicii, mai ales la nivelul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM). „Prin noul Cod fiscal – spune Marin Mironeasa -, reducerea TVA ar trebui făcută nu cu 5%, ci numai cu 2,5%, iar diferența să fie orientată spre dezvoltarea producției și serviciilor românești. IMM-urile, prin infuzie de capital vor fi pregătite pentru a prelua creșterea consumului populației. Prin producția lor, nu din importuri. O astfel de măsură deșteaptă ar fi bine să aplice Guvernul. Trebuie să crească, pe piață, volumul și valoarea produselor românești. Aceasta înseamnă că toate taxele, pentru salariile celor care au produs acele bunuri și servicii, impozitul pe profitul realizat, vor intra în bugetul României.”

Suprataxarea firmelor de apartament aduce falimentul

O altă măsură propusă în noul Cod fiscal crtiticată de mediul de afaceri este suprataxarea firmelor de apartament, din 2016. Proprietarii, persoane fizice, ar putea plăti impozite și de zece ori mai mari, pentru că acesta va fi calculat în funcție de destinație, nu de proprietar. Primarii și economiștii au cerut și ei amânarea acestei măsuri măcar cu un an.
Președintele filialei Bacău a UGIR 1903 este de aceeași părere: nu e bine! „Pentru una dintre afacerile mele, o pensiune, plătesc peste 20.000 de lei pe an taxă. E mare. Majorarea acestei taxe cred că m-ar duce la nerentabilitatea afacerii. Se aude că se dublează, că chiar se triplează taxa. Pentru cei care dețin mai multe imobile de uz personal, s-ar preta o majorare a taxei. Pentru afacerile mici și milocii, însă, nu este oportună majorarea.” Societățile comerciale trebuie să fie funcționale – crede Marin Mironeasa. Ele trebuie susținute pentru a putea plăti salarii, taxe și impozite etc., deci trebuie găsită o soluție rezonabilă în această privință. „Economia Greciei – a exemplificat Mironeasa - a avut la bază un sistem de taxe foarte relaxat. Nici Turcia nu are un astfel de sistem foarte dur, ca în România. Totuși, Turcia este a opta putere economică a lumii. Nici ce e în Grecia nu e bine, dar nici suprataxarea oricărei activități minore, dintre care multe aduc doar venituri familiale, nu este bună. De aceea la noi 70% dintre afacerile deschise se și închid într-un an. Dacă nu producem noi, produc alții și astfel ajungem la importuri și nu e bine.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu