miercuri, 10 iunie 2015

Premiul „Vermeil Mare” pentru un album de ilustrate vechi de pe Valea Trotușului


Corneliu Stoica

Profesorul și istoricul Corneliu Stoica, unul dintre cei mai activi animatori culturali ai orașului Târgu Ocna, a obținut, recent, diploma în rang de medalie de argint Vermeil Mare la cea de a cincea ediție a expoziției internaționale Librafila 2015, de la Cluj-Napoca. Premiul a fost acordat pentru albumul „Valea Trotușului de odinioară în cărți poștale ilustrate (1899 – 1939)”, apărută la Editura Magic Print, din Onești. „Este – spune autorul - un album de cărți poștale ilustrate. Pot fi văzute, acolo, patru decenii din viața localităților din Bazinul Trotuș-Oituz-Tazlău, imagini din Adjud, Agăș, Asău, Berești-Tazlău, Bogdănești, Brusturoasa, Căiuți, Comănești, Dărmănești, Ghimeș-Făget, Livezi, Mănăstirea Cașin, Moinești, Oituz, Onești, Palanca, Slănic Moldova, Ștefan cel Mare și Târgu Ocna. Singura obiecție a juriului Librafila a fost că lucrarea nu este suficient de tehnică. Ar fi putut lua, astfel, medalia de aur, dar eu am conceput o carte destinată mai ales publicului larg.”
Albumul reproduce ilustrate inedite pe care le dețin patru colecționari băcăuani foarte cunoscuți, Ioan Catană, Mihai Ceucă, Aurel Stanciu și Corneliu Stoica, și vine ca o completare la alte cărți pe care le-a publicat autorul despre Valea Trotușului, între care primează „Valea Trotușului. Enciclopedie”, lucrare care a obținut numeroase premii, între care și premiul „Eudoxiu Hurmuzaki” al Academiei Române, în anul 2006.
„Albumul – a mai precizat autorul - este a 22-a carte a mea și a doua realizată în această manieră, pentru că în 2012 am mai scos și «Târgul anilor romantici. Un secol de istorie ilustrată a orașului Târgu Ocna», premiată la Salonul de carte de la Chișinău și medaliată cu aur la o expoziție de la Piatra Neamț. Acesta este un domeniu nou abordat de mine, pe lângă cel legat de istorie și de turism.”
Tot în acest an a apărut, sub semnătura lui Corneliu Stoica, și o ediție în limba engleză a unei ample lucrări de turism, de 328 de pagini, „Trotus Valley. Visual Tourist guide”, la Editura Magic Print.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu