duminică, 28 iunie 2015

Leul nou împlinește zece ani



  • denominarea leului a dus la simplificarea operațiunilor monetare și la scăderea inflației

Leul nou
La 1 iulie se împlinesc zece ani de la denominarea monedei naționale, o decizie unică și cu efecte benefice în activitatea bancară, în activitatea instituțiilor publice, a agenților economici și a populației. Evenimentul are loc în anul în care se împlinesc 135 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României (BNR), instituție care are o agenție și în Bacău, înființată în iunie 1893 și operațională la 1 ianuarie 1894.

“Motivele denominării – spune Ștefan Sâmbotin, directorul Agenției Bacău a BNR - au fost simplificarea operațiunilor monetare și diminuarea efectelor inflaționiste. Operarea cu bancnote sau monede cu mai puține zerouri este mai simplă, un semnal de maturitate monetară și consolidare a așteptărilor. În ceea ce privește așteptările inflaționiste, pe care cifrele mari le pot induce mai degrabă psihologic decât direct, din nou efectele au fost benefice, mai ales din perspectiva așteptărilor legate de creșterea prețurilor.” Din 2005, inflația, măsurată prin Indicele prețurilor de consum, a coborât de la peste 10% la sub 1% anul trecut. În plus, pentru convertibilitatea monedei naționale în euro sau dolari acest proces a reprezentat o așezare pe repere similare a monedei noastre cu celelalte monede din regiune,  așa încât perioada de stabilitate și normalitate în care au intrat economia și finanțele României a fost semnalizată și prin cursul de schimb.

Leul vechi iese mai greu din jungla limbajului. “Leu” sau “RON”?

Chiar după zece ani, încă mai există români care vorbesc în leii vechi. Și în Europa, la mai bine de zece ani de la adoptarea euro, încă se mai vorbește în monedele naționale. Nu vom întâlni, însă, niciodată tineri care vorbesc în termenii vechi.
Există și tendința ca foarte multe firme și persoane să folosească expresia ”RON”, în timp ce moneda națională este leul. “Ea – opinează Ștefan Sâmbotin - vine din schimbarea de reper care opera pe piața bancară internațională din ROL (Romanian leu) înainte de denominare, în RON (Romanian New leu). Deși era o prescurtare specifică lumii bancare internaționale, cum majoritatea băncilor românești sunt cu capital internațional expresia a ieșit din bănci prin clienții lor și s-a răspândit chiar și în limbajul colocvial.”
Procedurile prin care s-a trecut la denominarea leului ne vor fi utile atunci când România va trece la euro. Schimbarea prin denominare poate constitui, însă, o experiență extrem de limitată, trecerea la euro fiind un fenomen mult mai complex decât o schimbare a unor bancnote și monede cu altele, fie ele cu ceva mai puține cifre înscrise. Cu siguranță, însă, procesul de trecere este mai ușor cu un leu denominat decât cu un leu vechi și când populația a înțeles importantța procesului.

Elevii la școala BNR

BNR susține acțiunile de educație financiară a elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal, cărora le prezintă bancnotele nedenominate și necesitatea adoptării denominării. “În cinci ani – a precizat Ștefan Sâmbotin – agenția noastră a realizat presentări adecvate pentru  2.500 de elevi din mediul urban și rural (812 elevi numai în acest an).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu